Нивото на фините прахови частици на много места у нас тази сутрин бе завишено

Пред нас е облачна и студена ноемврийска седмица. Изключение е първият ден. В ранните часове в понеделник времето ще е мъгливо сутринта в някои райони по течението на Дунав, покрай други големи водоеми, както и в котловините и низините. След обяд слънцето ще се покаже почти в цялата страна, но ще е по-щедро в Западна и Централна България. Температурите ще са от 11 до 16 градуса, с най-високи стойности в крайния Югозапад.

В планинските райони ще е по-ветровито, но без силни пориви. В по-ниските райони ще бъде слънчево, с рехава облачност. Температурите ще се колебаят от 4 до 10 градуса, а в отделни точки на югозападна България – Банско и Добринище – до 13-14 градуса.

Вторникът отново ще е мъглив сутринта, а следобед постепенно от запад ще започне заоблачаване. Валежите обаче ще започнат чак в сряда – ще са леки есенни превалявания, но ще засегнат много райони на страната. Макар и по-слабо и на по-малко места ще превали и в четвъртък.

От петък до неделя от североизток ще нахлува студен въздух. С него очакваме в някои планински и дори предпланински райони да прехвърчи сняг. Крехка снежна покривка обаче ще се задържи само по високите части на Стара планина и Югозападна България.

Заради мъглите и липсата на вятър, в първите дни тази седмица има условия за натрупване на замърсители в ниските слоеве на атмосферата. В понеделник сутринта редица градове като София, Видин, Русе, Горна Оряховица, Варна, Пловдив и Смолян отчитат концентрация на фини прахови частици над нормите. Замърсяването е най-голямо в Русе. Освен битовото отопление, трафикът и промишленото замърсяване, над голяма част от континента се стеле облак прах от пустините на Африка. Динамиката във времето през седмицата ще помогне запрашването да намалее.