Коронавирусът промени света до такава степен, че животът вече далеч няма да е същият в близките поне няколко години.
По всичко изглежда, че теорията на Свети Атанас, както го описа вестник „Сега“, за „едно безобидно грипче, което е като полъх, ще изчезне през лятото“, няма как да се случи.
Да, да, говорим за Свети Атанас Мангъров. Онзи, дето не спира да бърбори от сутрин до вечер и препоръчва да се размахват крачоли без маска.
Трябваше да чуете какво каза в четвъртък по националното радио д-р Лидия Стефанова от УМБАЛ „Канев“ в чудесен репортаж на бившата журналистка от вестник „Утро“ и сегашен кореспондент на БНР Ася Пенчева, че да ви настръхнат косите - в моргата имало по-малко места от отиващите са за ден! 6 ниши срещу 9 трупа!
Слагали ги в чували, добави експерт от погребална агенция, като /чувалите/ били много добре дезинфекцирани и... направо на гробището. Раздяла с близките нямало как да има. Направо в ямата.
Щото имало кът вече и на поцинковани ковчези
Ама нямало и достатъчно лекари, готови да заложат главите си в торбата. Кофти било и положението с кислорода, който се дава при сатурация /критично ниско ниво в организма/. Липсвали - сакън - и аспиратори.
Мистерия?
Или прах в очите на хората?
Лъжат ни, казват някои. Плашат ли ни?
Според погребалната статистика Ковид-19 не е измишльотина, а реален и чудовищен проблем. Някои минават леко между капките, другите се прощават със светлината.
Друг е въпросът дали вирусът е изобретен в лаборатория като биологично оръжие, или е изпуснат волно-неволно. Това вече даже не е важно. Гилотината действа!
По тази тема - както изглежда - след време ще спорят само тези, които прекосят благосклонно и с Божията помощ през бурята.
В същото време слушам министъра на благоустройството Петя Аврамова да ни убеждава, че държавата трябва да задели малиарди за саниране на жилищни сгради. Без саниране не можело. Такава била европейската повеля - всеки да е на топло и в комфорт. Че за поръчки за въпросното саниране ще се уредят „наши“ фирми, е различна история.  
Вицепремиерът Красимир Каракачанов пък се похвали, че държавата подписала договор с немска фирма, която щяла да построи в България за 5 години с подизпълнители срещу 1 милиард лева бойни военноморски кораби. Било много суперско и навреме.
Ясно - с два корвета ще отблъскваме ефикасно потенициалните нашественици от Русия или Турция.
За планираните инвестиции срещу луди пари във вечните и калпави после магистрали няма какво да говорим.
Дето само няма левчета за кислород и аспиратори. Няма ги и лекарите, защото голяма част от тях осъзнаха в каква държава се мъчат и отпрашиха зад граница. Сега питат къде са.
Днес народът щурмува молове и хипермаркети като стадо бизони с маска под брадичката. Зер, слушат Свети Атанас.
С този светия и с държавната политика нищо хубаво не ни чака. Не можеш да затвориш държавата с бариери през април и май, а днес да го раздаваш „свободно“ и по... съвест.
Светът не е същият, а в българският му вариант към днешна дата изглежда по-зловещ от филма „Апокалипсис сега“ с Марлон Брандо. Във Виетнам поне се трепеха с автомати и напалм, а у нас - с безхабарие, наивитет и отсъствие на държава.