Оперната прима Красимира Стоянова ще бъде предложена за почетен гражданин на Русе на предстоящата общинска сесия в четвъртък.
Тя е завършила Училището по изкуствата в Русе с цигулки, а след това и Пловдивската консерватория. Започва кариерата си като цигуларка, а през 1995 г. дебютира като певица в Националната опера в София. Три години по-късно става солистка на Виенската държавна опера, където първата й роля е на Микаела в „Кармен“. Пред таланта й се отварят вратите на Карнеги Хол, Метрополитън опера, Вашингтонската национална опера, Ковънт Гардън, Лондонската кралска опера и редица други световни сцени. През 2007 г. Красимира Стоянова е е обявена за „Музикант на годината“ от предаването „Алегро виваче“ на БНР. На 6 октомври 2009 г. е удостоена със званието „камерзенгерин“ - най-високата титла, присъждана на оперни певци в Австрия.
Вчера на сцената на зала „Филхармония“ концерт изнесоха възпитаници на Училището по изкуствата, които участваха в майсторския клас на Красимира Стоянова. В продължение на една седмица световно известното сопрано ги подготвя за представянето им пред русенската публика. За жеста примата беше поздравена от кмета.