Лекари от ДКЦ-1 ще помагат в Ковид отделението на белодробната болница. С началника на пневмологичното отделение д-р Христо Метев вече са обсъдени възможностите за дежурства.
Това стана ясно след срещата на кмета с медици от ДКЦ-1, на която към тях бе отправен апел да помогнат на колегите си в грижите за болните от коронавирус. Управителят на центъра д-р Цветан Райчинов не скри притесненията си, че в пандемичната ситуация, когато болниците в града приоритетно приемат пациенти с Ковид-19, основната тежест за лечението на всички останали заболявания се пада на медиците от доболничната помощ, където също има болни лекари. „Въпреки това правим всичко по силите си, за да обгрижваме пациентите, които се обръщат към нас“, каза той.
На срещата стана ясно още, че пет сестри от учебни заведения вече работят в Белодробната болница, а други три помагат на РЗИ за даване на предписания на граждани.
За трите дни на уикенда са регистрирани 390 новозаразени с коронавирус, съобщи вчера Здравната инспекция.                                         От тях 361 са на лечение по домовете си, тъй като нямат сериозни симптоми, а 29 са настанени в четирите болници в града и региона. Така диагностицираните за осем месеца с Ковид-19 вече са 3431 Оздравели са 169 пациенти, починалите са седем.  Общо оздравелите в областта са 2379, а починалите - 91.