Върнатото за втори път от Върховния касационен съд дело за смъртта на 18-годишния Алекс Ангелов от Бяла продължава във вторник в Апелативния съд във Велико Търново. Момчето, което не дочака абитуриентския си бал, издъхна в средата на юли 2017 година в   Интензивното отделение на болница „Канев“, където беше откарано в кома седмица преди това след спречкване с фатален край с ромска компания пред дискотеката в центъра в Бяла. 
За трагедията Окръжна прокуратура обвини Валентин Маринов, който решил със сила да сложи край на пререкания между Алекс и негови близки заради поискана пред заведението цигара. Според обвинението в разгара на скандала с още шест роми в центъра на Бяла Валентин ударил шамар на момчето, за да защити племенника си, върху когото Алекс сипел обиди. След удара младежът не успял да се задържи на краката си, политнал назад и паднал на земята, при което изпаднал в безсъзнание заради удар на тила в бордюр.
През ноември 2018 Окръжният съд в Русе призна Валентин Маринов за виновен за умишлено убийство по хулигански подбуди и го осъди на 20 години лишаване затвор. 
След обжалване на присъдата през юни 2019 година Апелативният съд във Велико Търново я измени, като я преквалифицира за причинена смърт вследствие на умишлено нанесена лека телесна повреда и така наказанието бе свалено от 20 на 3 години.
Това предизвика буря от възмущение и протести на  роднини и приятели на Алекс, които многократно протестираха с настояване Върховният касационен съд да потвърди 20-годишната присъда на Русенския окръжен съд. ВКС действително отмени това решение на Апелативния съд и го върна във Велико Търново за ново разглеждане от друг състав. През февруари тази година търновските магистрати отново преквалифицираха деянието и подсъдимият бе осъден на 4 години лишаване от свобода. Последва нов протест на обвинението, защитата и роднините на Алекс и след обжалване делото отново стигна до Върховния касационен съд, който го върна за ново разглеждане от друг съдебен състав с указанието да изясни действията на пострадалото момче в момента на удара.
На предното заседание отново бяха разпитани четирима от шестимата свидетели на трагичния инцидент пред дискотеката в Бяла, след което делото беше отложено до издирване на другите двама свидетели, единият от които работи в Нидерландия. Ако той е издирен и се яви на делото утре, това ще даде възможност за скорошно произнасяне на новата присъда на Валентин Маринов.