Държавният глава Румен Радев удостои с Почетен знак на президента Русенския университет „Ангел Кънчев“, който вчера отбелязва 75 години от основаването си. Отличието е за значимия принос на висшето училище към българското висше образование, безспорните достижения в областта на фундаменталните и приложни научни изследвания, въвеждането на иновативни технологии и изграждането на висококвалифицирани специалисти. От своя страна, академичното ръководство на учебното заведение отличи президента с юбилеен плакет на Русенския университет за „значим принос към утвърждаване ролята на висшето училище в подкрепата на българските общности в чужбина“, както и за „действия за трансформирането на Тараклийския държавен университет „Григорий Цамблак“ във филиал на Русенския университет“.
С плакет и диплом бяха наградени и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, министър-председателят Бойко Борисов и министърът на образованието Красимир Вълчев, кметове, областни управители на Русе, Силистра, Разград, Видин. За принос към развитието на Русенския университет с плакети и дипломи са отличени също катедрени колективи, културни и спортни клубове на университета, представители на академичната общност.
Тържественото честване на годишнината вчера започна с поднасяне на венец пред паметника на Ангел Кънчев - патрон на висшето училище, и откриване на постерна изложба „75 години Русенски университет“ в централното фоайе на Ректората. Представени бяха и четири юбилейни издания: виртуалният албум „75 години Русенски университет“, празничният брой на вестник „Студентска искра и книгите „Пожелай си свобода“ и „РУморески“. Следобед в Канев център се състоя тържествен концерт с изпълнения на състави от университета, който се излъчи онлайн заради епидемиологичните ограничения. Премиера имаше документалният филм „75 години Русенски университет“.