Очакваме да приключат преговорите и за ваксините на европейско ниво. България е заявила интерес към три от шест ваксини. Тези три ваксини са от първите, които ще получат регистрация от Европейската агенция по лекарствата. Това гарантира техните високи европейски качества на надеждност. Това заяви здравният министър Костадин Ангелов.

Ще има достатъчно количества ваксина за всички уязвими групи – лекарите на първа линия, възрастните хора, хронично болните. Ваксината няма да влиза в имунизационния календар на България, ще бъде безплатна за всички български граждани, каза още Ангелов. Очакваме до 18 ноември да приключи изследването за надежността на бързите антигеннит етестове и становището дали могат да бъдат алтернатива на PCR теста, каза още Ангелов.

Наблюдава се трайна тенденция за повишаване на излекуваните на дневна база пациенти в страната, почти наближават 1000 души на денонощие.

Като процент на заетост на леглата на национално ниво заетостта за неусложнени е 40%, заетостта на интензивните към вчера е 23%. Тези числа са условни и динамични, защото тече процес по реорганизация на цялата здравна система съгласно плана, който следваме.

Общият брой медици положителни е 3459 души, активните са 1802, от които на домашно лечение са 1672, в лечебни заведения са 121 , в интензивен сектор 9. Имаме 22 починали медицински специалисти, от тях 17 лекари, 2 мед. сестри, 2 санитари и един фелдшер. Мерките, които се взеха досега показват, че успяваме да се справяме успешно с контрол върху коронавируса в страната, подчерта Ангелов.

За 14-дневната заболяемост се намиране на едно от средните места в ЕС. Вчера беше на 16-то място. За 14 –дневната смъртност, България е на 7 място от вчера. Смъртността показва нивото на организация на системата и възможността на системата да се справи с кризата. Пред България по смъртност по-висока от нашата страна, са Чехия, Словения, Унгария, Белгия, Полша, Хърватска. Измерими с нашата смъртност са държави като Испания и Франция, каза Ангелов.

Философията на мерките е ограничение, което да доведе до намаляване на заболяемостта и ефективен контрол на заболяването. За този ефективен контрол сме възприели следното: в училищата сме възприели, че всички училища, в които имаме заболяемост 15% от всички ученици със симптоми като ковид се извеждат в електронна среда. Това е рамката за цялата страна. Отделните медицински щабове по област и общини имат възможност да надграждат тези мерки, като имат възможност да изведат децата в електронна среда с предложение на директора на РЗИ и заповед на министъра на образованието, каза още Ангелов.

За зелените коридори за хората над 65 г., министърът каза, че като дойде зимата и стане по-студено или заледено има възможност и най-вероятно зеленият коридор ще бъде преместен от 14 до 16 ч.

От понеделник до днес са излекувани 2306 души, от четвъртък до четвъртък 4767. Близо 5000 души в рамките на седмица са излекувани в рамките на лечебните заведения в страната. Не се презапасявайте с лекарства, не купувайте антибиотици от аптеките, не се самолекувайте. Това е вредно за вас и вашето здраве, то ще доведе до тежки последици за българския народ по отношение на създаващата се антибиотична резистентност, и така ще изправим болниците пред опасност. На територията на страната имаме достатъчно количества от всички необходими медикаменти, достатъчно количества ремдесивир, вчера пристигнаха 4300 флакона. Днес ще заминат по всички РЗИ близо 2500 флакона, вчера заминаха близо 2000 флакона. Имаме нискомолекулярни хепарини, но ги изкупиха, защото в социалните мрежи се разпространяват терапии, рецепти, лекарства. Страхът води до грешни решения. Днес лекарствата за бременните жени ще бъдат раздадени по аптеките. Антибиотикът не лекува коронавирус, той се назначава от лекар ако имаме усложнение. Започването на антибиотик без причина води до тежки последствия, предупреди министърът. В болниците имаме достатъчно количества медикаменти, лични предпазни средства, каза още Ангелов.

…………………………..

Натискът върху лечебните заведения намалява, защото се отварят още отделения и това позволи да се преразпредели потокът от пациенти. Това заяви проф. д-р Асен Балтов.

Проф. Балтов подчерта, че реорганизацията на лечебните заведения е във вход от петък и продължава и в момента. „Всеки, който е успял да обособи етаж или отделение го пуска в действие. До края на седмицата ще имаме 400 легла за интензивно лечение и над 3000 за тежко и средно болни“, каза директорът на „Пирогов“.

Той се спря и на начините на лечение с плазма и препарата „Ремдисивир“.

„Ремдисивирът е изключително тежък препарат със странично действие и не всеки трябва да я ползва. Не трябва да се прекалява с нея, както някои твърдят. Нещата излизат в движение и ние ги вписваме в протоколите. Плазмата също не е панацея, както всички смятат. Не всяка плазма съдържа необходимите антитела. Тя не е подходяща за всички“, каза проф. Балтов.

По отношения на бързите антигенни тестове той обърна внимание на следното:

„Правейки си бърз антигенен тест, трябва да се знае, че той все още не е меродавен за нашата единна информационна система и трябва да бъде препотвърден от PCR тест. Ако човек има съмнения, че е болен от коронавирус, трябва да се самоизолира, да не позволява да има контакти с други хора, защото ще разпространи инфекцията и така да дочака резултатите от PCR теста, препоръча проф. Балтов.

………………………………..

Усещаме по-слаб натиск в последните 2-3 дни. Ако в почивните дни имахме по 500 повиквания през деня, в последните дни имаме по 420 повиквания през деня и по 280-300 повиквания през нощта. Увеличава се броят на повикванията за ковид, намалява броят на хоспитализираните такива болни с доказан PCR. Това съобщи директорът на Спешна помощ д-р Георги Гелев.

210 повиквания имаме в последната нощ за ковид, 24 само сме настанили в болница, останалите са по домовете си и се лекуват. Във връзка с тази пандемия, искам да кажа, че катастрофите, инфарктите и инсултите не са спрели. А когато една болница е заета 50% и над с ковид, води до дефицит при лечението на другите болни. Ковидът по-истерично се приема, че е нещо много страшно, което не е точно така. Да, има усложнения и смъртност, но смъртност има и при инфарктите и при катастрофите. Сутринта с директора на РЗИ обсъдихме това, че координационният ковид център в инфекциозна болница е изиграл своята роля, предвид на това, че има разкрити на практика пред всяка болница места за тестове. На фона и на това, което ще разкрият и поликлиниките, където допълнително ще има отчитане на евентуално болни от ковид, този ковид център, който разпределяше линейките, вече не върши работа. Вследствие на фургоните хората сами се насочват към болницата, каза още Гелев.