Онлайн обучението в момента е наложително, тъй като има много болни учители и ученици. Това е мнението на педагозите във връзка с решението на Областния оперативен щаб учениците от 5 до 12 клас в област Русе да се обучават в електронна среда до 20 ноември.
В Математическата гимназия 4 от учениците са положителни, 17 са карантинирани и 190 са с грипоподобни симптоми, от които над 30 процента са със симптомите на Ковид. От учителите 6 са положителни, 4 са със симптоми на коронавирус, 18 са с грипоподобни оплаквания, а първите, които са установени, още не са се възстановили. Една от заразените учителки - млада жена на 40 години, е в тежко състояние от 1 ноември и се бори за живота си. Педагозите са категорично против присъствени занятия и много от тях са заявили, че ако утре трябваше да се върнат в училище, няма да дойдат.
Професионалните гимназии също подкрепят обучението онлайн заради опасността за здравето, макар че при тях е по-трудно с практическите занятия.
„Въпросът сме си го решили с преподаване повече на теоретичен материал, който трябва да се вземе по учебните програми, пускане на видеоматериали, които после да се дискутират, обсъждат с учениците, да им се поставят задачи към тях. Но ако ситуацията продължи по-дълго, може би ще пристъпим към препоръките на МОН – да се редуват различни класове през различен интервал от време, примерно за по две седмици присъствено и неприсъствено“, казва зам.-директорът на ПГ по дървообработване и архитектура Даниела Дойнова.