От 12 до 20 ноември се преустановяват присъствените занятия за учениците от 5 до 12 клас в училищата в област Русе. Това реши на извънредно заседание Областният оперативен щаб вчера. Председателят му - зам.областният управител Свилен Иванов, съобщи, че по места кметовете ще решават за задължителното посещение на детските градини. Те ще могат да освобождават децата за период не по-дълъг от три седмици.
„Децата от градините и учениците до 4 клас трябва да има задължително някой да ги гледа, а това е трудно. Преценяваме, че от 5 до 12 клас могат сами да се занимават с учебния процес“, обясни решението Свилен Иванов. По думите му заболеваемостта в училищата е над 10 процента, и то при отсъствието на по-големите ученици.
Гимназистите са на онлайн обучение от 29 октомври и на 12 ноември трябваше да се върнат в клас, но щабът е преценил, че тогава може да се очаква рязък скок на заразените. Сега към големите ученици се присъединяват и по-малките от 5 до 7 клас. Дали обучението в електронна среда в Русенско ще продължи и след 20 ноември ще стане ясно на 18-ти, когато щабът се събира отново.
Ситуацията с липсата на легла в русенските болници продължава да е критична. УМБАЛ „Медика“ вчера откри още 15 легла и с тях общо за областта стават 276. В същото време сутринта броят на пациентите с коронавирус беше 297 души, като за 15-те легла чакат 105 човека, каза още Свилен Иванов.
След ограничението, според което по-леко болни пациенти от други области няма да бъдат лекувани в Русе, броят им е намалял значително. Тези, които са дошли в последните два дни, са били в много тежко състояние, а местните болници не са можели да ги спасят. За такива случаи ограничението не важи.