Екипите на Спешна помощ в Русе са претоварени от сигнали за пациенти с коронавирус. Ситуацията в региона е много утежнена, коментира директорът на Центъра за спешна медицинска помощ д-р Иванка Маринова.
През последната седмица броят на пациентите с оплаквания за коронавирусна инфекция се е увеличил многократно.
„Ако през нормалния период сме имали между 60 и 70 повиквания за денонощие, то сега броят им е повече от 90“, обясни Маринова.
Това означава, че ръстът на сигналите стига 50%.
Половината от сигналите са за хора с оплаквания за коронавирусна инфекция. Повечето от пациентите са само с температура, но са насочвани от личните лекари да звънят на тел. 112.
„Всички искат да бъдат прегледани в болница, да им се направят тестове и рентгенови снимки, което утежнява нашата ситуация. Ние транспортираме и пациенти, които са под карантина, с влошено здравословно състояние и подлежат на болнично лечение. Освен това обслужваме и други сигнали, свързани с инциденти“, обясни Маринова.
Тя коментира, че има забавяне в обслужването на сигнали за пациенти с коронавирус, но причината е големият им брой.
Д-р Маринова каза още, че се стреми да има на разположение винаги един свободен екип, който да поеме веднага сигнал - например за катастрофа или друг сериозен инцидент.
„Имаме по 11 екипа на смяна в областта, като шест от тях са в Русе. Отделени са и три линейки, които екипите използват само за пациенти с Ковид-19“, обясни Маринова.
Към момента един служител на Спешна помощ в Русе е заразен с коронавирус и е настанен в болница.
Налага част от служителите да дават извънредни дежурства, тъй като има недостиг на лекари. Свободните места са 16, но желаещи липсват.