Четирима русенци са с повдигнати обвинения за организирана престъпна група за продажба на кръв. Те са задържани по домовете си в понеделник от антимафиоти от Разград и Русе под ръководството на Специализираната прокуратура и са откарани за разпити в София.
Установено е, че нелегалният кръвен център е действал от началото на март тази година. Всеки от участниците е издирвал бедни хора от малцинствата или длъжници към банки и фирми за бързи кредити, които спешно се нуждаят от пари. 

На тях е предлагано да дават кръв срещу 100 лева на сакче. „Вербуваните“ са описани в списъци с телефоните им за връзка и при нужда били викани веднага да се явят в Центъра по трансфузионна хематология на болница „Канев“, без специалистите там да знаят за схемата. Така е създадена масивна база данни от спешни донори на животоспасяваща кръв, които за осем месеца докарали завидна печалба на шефовете. Тяхна грижа е било договарянето на продажбата с близки на нуждаещите се пациенти.
Официални суми не са цитирани, но е известно, че търговията с кръв се върти от години и цената според спешността на случая и разпространеността на кръвната група варират от 250 до 400 лева. Според медийни публикации в изключителни ситуации - много рядка група и необходимост от преливане час по-скоро, цената на движения от мъката и надеждата на хората с болни роднини циничен черен пазар е стигала и до 600 лева.