Доскорошният капитан на „Дунав“ Мартин Ковачев се завърна за кратко в България, тъй като македонското първенство е на пауза заради мачовете на националните отбори. Както писа „Утро“, след като скъса договора си с клуба след скандал, той играе за тима на „Гьорце Петров“ и е неизменен титуляр. На фона на огромния му опит за нас беше особено любопитно да научим какво мисли за сегашния рейд на „Дунав“ в Трета лига.

- Марто, здравей! Как си?
- Добре съм, почивам за кратко преди новите мачове за моя отбор.
- Следиш ли какво става в „Дунав“?
- Неособено плътно, но знам за какво ще ме питаш.
- Как ти звучи загуба от „Шумен“ с 1:6?
- Кошмарно! Както се казва, един клуб гради име с десетилетия и накрая идват мачове, след които цяла България се смее и пита озадачено „Ама тези от Русе къде се намират?“. Никой не пита дали си играл с юноши, или старци. Резултатът казва всичко.
- Какъв е твоят прочит на тази история?
- Аз не знам случай, в който отбор, съставен само от юноши старша възраст, може да направи нещо сериозно. Заблуда е, че така ще се върви към някакво възраждане. Смешно е, наивно е. От един набор по принцип излизат двама-трима качествени футболисти. Навремето, когато бях в Кюстендил, школата тласна нагоре само мене, Дани Младенов, Мартин Сечков и сегашния капитан на „Монтана“ Митко Илиев. Другите си останаха с претенции за футболисти. Нека да бъда разбран правилно - в „Дунав“ сигурно има няколко момчета, които имат голям талант и качества. Моят съвет е да работят здраво, да не мислят за бързи резултати, да спазват режим и да мислят само за играта, в която могат да надскочат конкуренцията. А сега какво се получава - не визирам само играчи на „Дунав“ - вкарат гол-два и почват да се хвалят в инстаграм и къде ли още не колко велики футболисти са. Чакайте, не може така. Ако имате дарба, покажете я с трудолюбие, постоянство и я карайте по-скромно.
- Искаш да кажеш, че сегашната практика с насаждане на лозунги от типа на „Проявете търпение, ще успеем и само с наши юноши“ няма бъдеще?
- Абсурд! По този модел „Дунав“ ще се дундурка още 20 години в Трета лига. Гарантирам го!
- Каква е рецептата?
- Без опитни играчи няма как да стане. Ако ги има и ако към тях се приобщят млади момчета с качества, след време може да се атакува Втора лига, а после да се мисли и за повече.
- Ти би ли се върнал да помагаш?
- Въобще не се натискам. Докато този човек - д-р Симеон Симеонов, се навърта около футбола, нямам място в „Дунав“. Сложил едни бушони като ново ръководство и си мисли, че никой не схваща играта му. Пълни тъпотии! Даже чувам, че декларирал най-нагло как щял да помага. Помагал? Не го ли е срам! Той опропасти отбора, а сега помагал! Неговите смешки нямат край. За мене Симеонов е приключил отдавна като човек. Ако има малко съвест, въобще не трябва да се занимава с футбол, а да си гледа скалпела. Той уби „Дунав“, а сега играе спасител. Отвратителна работа! Този човек не съдържа в себе си и капка морал.
- Какво става с твоя „Гьорче Петров“?
- Вървим добре. Сега сме на три точки от водача „Шкендия“ и на една от втория във временното класиране.
- Как предлагаш да завършим този разговор?
- Ще повторя пак - без финанси и без опитни играчи този млад отбор на „Дунав“ няма да възроди клубното име. Не искам да обиждам никого, но аз така мисля. И пак ще препоръчам на тези момчета, за които наистина чувам, че имат качества - работете, работете, работете! Един ден този труд ще получи отплата. Не се пишете за Роналдо и Меси, когато ви тупат по рамото след гол във вратата на „Тополи“ и „Устрем“ /Дончево/. Иска ми се да кажа и две думи на феновете - знам, че обичате „Дунав“, но не се оставяйте да ви заблуждават, когато ви внушават индиректно, че тези, които съсипаха отбора, едва ли не ще пълзят по корем за неговото възраждане.