Виртуален албум „75 години Русенски университет“ представя най-значимите съвременни постижения на университета, а 2 QR кода на всяка страница при сканиране отварят дигитални изображения или 3D модели. Това е едно от четирите юбилейни издания, които вчера бяха представени на пресконференция по повод тържественото отбелязване на годишнината на русенската Алма Матер от ректора чл.-кор.проф. Христо Белоев. Другите три са: празничен брой на вестник „Студентска искра“, книгите „Пожелай свободата“, посветена на 170 години от рождението на Ангел Кънчев и 75-годишнината на Русенския университет, и „Руморески“ с весели случки от академичния живот в периода 1945-2020 г.
Празничната програма на 12 ноември започва с постерна изложба „75 години Русенски университет“, която ще бъде открита в Централното фоайе на висшето училище. На 20 табла ще бъдат представени в хронологичен ред всички по-важни събития в университета, случили се през 5-те изминали години от 70-тата до 75-тата годишнина. Кулминацията е тържественото събрание в Канев център от 16 ч, на което ще се състои и премиерата на филма „75 години Русенски университет“. Всичко това ще бъде излъчвано в реално време в YouTube канала на университета, тъй като физическото присъствие ще бъде ограничено до представители на академичното ръководство и официални гости.
В празничната програма са включени и два онлайн форума - 59-та научна конференция на Русенския университет и Съюза на учените-Русе и 7-а международна научна конференция по енергийна ефективност.