56-годишният учител по информатика и математика в СУ „Кирил и Методий“ в Две могили Искрен Бандьов почина в болница „Канев“ в понеделник вечерта. Той е бил с един ампутиран крак от дълги години, но не е имал никакви други заболявания, обясни вчера за „Утро“ кметът на градчето Божидар Борисов.
На 29 октомври е почувствал неразположение и не е ходил в гимназията, за да не излага на риск колегите си и учениците, а е останал да се лекува вкъщи. Десетина дни по-късно, в понеделник, се събудил с отпадналост и лека температура и роднините му го откарали в болница „Канев“, където веднага е настанен в Ковид отделението. До вечерта обаче състоянието му рязко се влошило и  мъжът издъхнал.
Според медици учителят е трябвало да потърси по-рано болнична помощ.
Още не знаем дали причината е коронавирус и затова не се наемам да коментирам смъртта на нашия съгражданин. Надявам се да имаме повече яснота в четвъртък, посочи Борисов. 
Веднага свиках съвещание с директорите на учебни заведения с указания да се следи внимателно здравословното състоянието на учителите, особено на тези, които пътуват от Русе, за да се вземат мерки за изолация при най-малкото съмнение за заболяване, каза още кметът.
За да се избегне струпване на хора, той е отменил традиционния пазар в Две могили тази и следващата събота.
Фаталният край на Искрен Бандьов е един от стряскащите 11 починали с коронавирус за денонощие в областта, отчетени вчера от Регионалната здравна инспекция. С тях смъртните случаи на инфектирани с Ковид-19 от началото на пандемията станаха 72 - по 36 жени и мъже на възраст от 42 до 91 години. 
Вчера бе съобщено и за очакван рязък скок на новоустановени заразени с коронавирус в областта. От четирима в понеделник вчера те бяха 175. Най-много случаи са регистрирани отново в община Русе - 156, следвани от Бяла и Иваново, където новозаболелите са съответно 5 и 4. В община Две могили има три нови случая, в Борово, Ветово и Сливо поле заболелите са по двама, в община Ценово - един.
Диагностицираните с коронавирусна инфекция в Русенско от месец март досега са 2355, като активните случаи са 1445.