Германският канцлер Ангела Меркел призова за съгласие и разбирателство и очаква резултати от Берлинския процес.

„Посланието ми към региона е, че трябва да има разбирателство помежду ви, тъй като това е от съществено значение“, подчерта Меркел.

Тя благодари на премиерите на България и РС Македония Бойко Борисов и Зоран Заев за съвместното председателство на Берлинския процес, който трябва да сближи Западните Балкани с ЕС.

„Благодаря и на двама ви. Факт е, че срещата на върха на Берлинския процес е организиран от две държави – едната член на ЕС, и друга, която се надявам. Много е добре, че ни показахте, че може да проведете конференция и в тези тежки условия“, каза германският канцлер.

„Берлинският процес е свързан с преодоляване на различията и на наследството от миналото. Надявам се, че този процес ще продължи“, подчерта Меркел.

Тя отбеляза, че е постигнат напредък, особено при сформирането на единен пазар, което е важно послание за икономиките и за постигането на четирите свободи. „Това ще даде импулс, който е от значение както за хората от региона, така и за фирмите“, добави канцлерката.

„Насърчавам държавите от Западните Балкани да постигнат напредък и по отношение на сътрудничеството в областта на науката, тъй като това е най-добрият начин да се представят науката, изследванията и иновациите, което ще подобри състоянието на вашите страни“, каза тя.

Ангела Меркел отправи покана към Борисов и Заев да посетят следващата година Берлин, за да отчетат напредъка по Берлинския процес.

„Каня ви следващата година през лятото в Берлин, за да видим, докъде сме стигнали в напредъка в рамките на Берлинския процес“, заяви германският канцлер.