Близо два часа продължи заседанието на Временната комисия за въздуха на Русе, на която екип на „Булмаркет ДМ“ представи работата на действащия завод на „Олео Протеин“ и проекта за новата инсталация за преработка на употребявани хранителни масла на площадката на Дунавска индустриална зона „Тегра“, който така разбуни духовете в Мартен в последните седмици. Очакваните бурни дебати всъщност не се състояха, а съветниците бяха затрупани с информация, конкретни числа и факти, които вероятно намалиха притесненията на голяма част от тях.  

В началото на разискванията Деана Тонева прочете от името на ДСБ декларация, с която партията изрази сериозни опасения, че новата инсталация ще се превърне в източник на миризми и ще причини замърсяване на атмосферата и водите. Партията призова да бъде извършено изследване на ОВОС и обяви, че едва тогава ще обяви окончателната си позиция. Защо трябва да внасяме кухненски мазнини от Малайзия и Сингапур, нали целта трябва да е нашата страна да е по-чиста?, запита Тонева. 
Зам.-управителят на „Булмаркет ДМ“ Светослав Първанов обаче обясни, че целият пазар на отработени масла в България е 5,8 хил. тона годишно, което е крайно недостатъчно. А масла ще бъдат внасяни и от европейски държави като Франция, Испания, Италия и Румъния.
Технологията на завода се основава повече на физични, отколкото на химични процеси, обясниха експертите на „Булмаркет ДМ“. Единствените химични вещества, които се използват в този завод са фосфорна киселина, която е киселината на хранително-вкусовата промишленост, и натриева основа, използвана в цяло семейство препарати за обезмасляване, за почистване на канали на мивки и др. Освен тях се използват готварска сол и лимонтозу за технически цели.
В завода ще постъпват като суровина само и единствено сурови растителни масла и използвани кухненски растителни и животински масла и мазнини. Тя не включва остатъци от животински трупове, части от животни или твърди части на растения. Отпадъчните масла от кухни са предварително филтрирани от доставчика.
Неутрализацията на маслото ще се извършва по чисто физичен метод с изпарение и последващо втечняване. Процесът до получаването на готов продукт представлява затворен цикъл без връзка с атмосферата. Товаро-разтоварните дейности също са затворени и се осъществяват посредством тръбопроводи от затворени съдове за транспорт.
Отпадните води ще преминават през собствена пречиствателна станция по най-съвременна технология, която е неразделна част от проекта. Ще се извършва тристепенно пречистване (механично, физико-химично и биологично).
Стана ясно, че общинските експерти по екология вече имат становище по проекта, като в писмо до РИОСВ настояват в района да бъдат поставени мобилна станция за измерване на въздуха и видеонаблюдение, както и да не се съхраняват материали на открито (което според проекта няма да се случва). Председателят на комисията Дауд Ибрям обаче напомни, че Общината и съветниците могат само да дават становища, а крайното решение е единствено на РИОСВ.
Засегнат бе и проблемът с миризмите от действащия в момента завод на „Олео Протеин“, срещу които протестират мартенчани. Светослав Първанов призна, че проблемът наистина съществува и се получава при преработката на определени сортове рапица, която е овлажнена. Инсталираните в завода скрубери (съоръжения за контрол на замърсяването на въздуха), които иначе се справят с миризмите на печен слънчоглед, не могат да се справят с този тип рапица, затова експертите на фирмата работят по нов скрубер. Това обаче се оказва не толкова лесна задача и Първанов обясни, че приемат всякаква помощ от специалисти, които могат да помогнат за разрешаването на този проблем.
Накрая дори кметът на Мартен Димо Тонев заяви, че ако проектът бъде изпълнен така, както бе представен, не вижда проблем за въздуха на градчето.