Спешно заседание на Областния оперативен щаб беше свикано вчера заради кризата с недостига на легла за болни от Ковид-19. Липсва и медицински персонал, тъй като много от лекарите и сестрите в болниците също са заразени. В заседанието участваха представители на лечебните заведения, за да се потърсят варианти за справяне с проблема. 
В Русе пациентите с коронавирус се лекуват в четири болници, които разполагат с 231 легла в специализираните отделения. Заради големия брой болни, преди дни бяха разкрити нови 76 легла. Към днешна дата всички са заети и свободни места няма, тъй като в Русе се лекуват и пациенти от други области.
„Взехме решение да изпратим на четирите съседни областни администрации писма, с които да уведомят гражданите, че русенските лечебни заведения няма да приемат леки случаи. Разбира се, тежки случаи няма как да бъдат връщани“, каза вчера на брифинг зам.областният управител Свилен Иванов, който е председател на Областния оперативен щаб.
Освен че няма легла, няма и медицински персонал. Само в УМБАЛ „Медика“ са заразени 100 души лекари, сестри и санитари.
„Някои от специалистите ни работят по 24 часа, много често се налага лекари, които са на смяна, да изпълняват сестрински задължения, защото просто сестрите не стигат, включват се и в санитарните грижи за пациентите“, казва административният директор на „Медика“ Алисе Муртезова.
За да се облекчи натискът върху лечебните заведения, в четвъртък ще се направи онлайн обучение за общопрактикуващите лекари, които да лекуват по-леките случаи по домовете. В обучението ще се включат по един специалист от „Канев“, „Медика“ и Белодробната болница. „Търсим сътрудничеството на личните лекари, за да разтоварим малко спешните центрове. Защото в един момент се струпват страшно много хора. Чакат, ние правим някакъв ред, но много трудно е да прецениш кой е по-леко болен, кой е по-тежко. Тези, които са тежко болни, какво да ви кажа, те си стоят и си чакат чинно, докато някои по-нахални влизат“, казва д-р Христо Метев, зам.-управител на Белодробната болница.
Лекарите от болниците в Русе и в момента дават консултации онлайн или по телефона на пациентите си, тъй като в много случаи адекватното лечение е възможно и в домашни условия. Невинаги е наложително да се постъпи в болница, казват медиците.
В следващите дни се очаква да бъдат разкрити още 37 легла – 22 в Онкодиспансера и 15 в УМБАЛ „Медика“, съобщиха още от Областния щаб.