Бившият служител на КАТ-Русе Ангел Колев, които бе изправен на съд по обвинение за предлагане на подкуп на колежка, за да промени регистрационния номер на колата на негов приятел в системата на МВР след направена катастрофа под въздействието на алкохол, вчера беше оправдан от Окръжния съд.
Злополучният удар между две коли, от който тръгва историята, става в края на юли 2019 година. Направеният на място тест за алкохол на виновния шофьор и близък на Колев показва 0.8 промила. Заради реалната опасност провинилият се да остане без книжка, полицаят на три пъти предложил подкуп от 1000 до 5000 лева на служителка в администрацията на КАТ, за да смени умишлено номера на колата на виновника, пише в обвинителния акт на прокуратурата. Момичето обаче споделя за предложението с ръководството на КАТ, което предава случая на държавното обвинение.
Първоначално Колев бе отстранен от работа, а по-късно беше уволнен дисциплинарно.
При признаване на вината му, бившият катаджия рискуваше да получи до 8 години затвор и 7000 лева глоба. Вчера пред съда прокурорът поиска той да бъде наказан с 3 години условно лишаване от свобода и 3000 лева глоба. Вместо това беше произнесена оправдателна присъда, че администраторката няма качеството на длъжностно лице в КАТ.
Решението подлежи на обжалване от прокуратурата пред Апелативния съд и обвинението смята да се възползва от тази възможност.