Юристът природолюбител и фотограф Константин Станимиров откри вчера първата си самостоятелна изложба в Мол Русе. В нея се представени 12 цветни фотографии на редки птици, заснети от него на различни места в страната. Част от тях са уловени с фотообектива му на територията на завод „Дунарит“, където Станимиров работи като юридически съветник. Всяка от снимките е придружена от интересна информация, свързана с конкретната птица и статуса й според Българското дружество за защита на птиците. Авторът е включил и любопитни факти за срещите си с отделните екземпляри.
„Целта ми е да правя по-добри фотографии, а чрез изложбата искам да споделя с хората това, което виждам. Не на всекиго се отдава възможността да разгледа птиците отблизо, а когато птицата е заснета и разпечатана на такъв формат нейното възприемане е съвсем различно. Обичам да прекарвам повече време сред природата“, каза при откриването Станимиров. той сподели, че любовта към изкуството е наследил от баща си – Евгени Станимиров, когото русенци познават от множеството му изложби, най-вече в сферата на сценичната фотография. Дори фотоапаратът, с който са направени снимките, е на баща му.
В изложбата могат да се видят снимки на обикновен мишелов, малка бяла чапла, блестящ ибис, обикновен мишелов, земеродно рибарче, лиска /водна кокошка/, белоглав лешояд, чиято популация е възстановена от природозащитни организации, благория /пчелояд/, мустакато тръстикарче, калугерица, голям корморан, голям пъстър кълвач. Изложбата ще остане в Мол Русе до 9 декември.