Лекари с различни специалности от Университетската болница „Канев“ в Русе дават онлайн консултации на пациенти под карантина чрез приложението „Healee“.
Идеята е да се помогне на пациенти, които имат и други проблеми освен коронавирусната инфекция или са били в контакт със заразени. Във виртуалното Спешно отделение ще работят инвазивният кардиолог д-р Иво Белколев, ортопедът д-р Стоян Граматиков, съдовият хирург д-р Стоян Генадиев и акушер-гинекологът д-р Ивалина Граматикова. Така хората под карантина ще имат достъп до специализирана медицинска помощ и ще получат от лекарите наставления за действия при усложняване на състоянието им или наблюдение на хроничните им болести.
Инициативата идва след горчивия опит по време на извънредното положение през март и април тази година.
„Имахме пациенти, които бяха под карантина, при които хроничните съдови заболявания се обостриха  поради страх, поради това, че две седмици загубиха вкъщи, тия хора част от тях стигнаха до ампутация и до сериозни усложнения“, каза д-р Стоян Генадиев.
„Стари епикризи, кардиограми, може да ги представи, снимайки и ние да можем да реагираме по този начин да преценим доколко е сериозно това негово заболяване хронично и има ли нужда от допълнително лечение. При нужда се обаждаме се на тел.112, представяме се с името си и колегите реагират много по-адекватно и по-бързо“, допълни д-р Иво Белколев.
„Притеснени са хората въобще да се преглеждат в болници, в медицински центрове, тъй като чуват информациите колко много заразени има. А нашите пациенти на съдова хирургия, на кардиология, това са възрастни хора с много придружаващи заболявания и те са рискова група. Предимно по телефона се лекуваме в днешно време за съжаление. Даже когато се налага преглед, доста хора отказват да дойдат“, каза още д-р Генадиев.
Чрез онлайн консултациите ще се опитаме да успокоим тези хора, а и да облекчим нашите колеги в Спешното отделение, които са много натоварени. Всеки пациент ще може да разговаря с дадения специалист през приложението. Има вариант да ни изпращат и изследвания. Така ще преценим дали е сериозно хроничното заболяване и има ли нужда от допълнителна медицинска помощ и постъпване в лечебно заведение, обясниха двамата специалисти.
Приложението „Healee“ е безплатно, на български език е и регистрацията е лесна. Следвайки указанията, пациентите ще могат да се свържат с нужния им специалист. Това са кодовете, с които са регистрирани специалистите - Д-р Генадиев (код: 027433), д-р Белколев (код: 378528), д-р Граматикова (код: 440042), д-р Граматиков (код: 530681).
С тази инициатива ще бъдат подкрепени хората, които в момент на изолация нямат право дори да напускат домовете си и по този начин са лишени от възможността да бъдат прегледани и да получат насоки от лекар за здравето им, посочиха от УМБАЛ „Канев“.