Диего Шварцман се приближи на две победи от дебютно класиране за Финалите на ATP, след като надви за първи път от четири мача Ришар Гаске във втория кръг на Мастърса в Париж след 7-5, 6-3 за около час и половина.

Аржентинецът, който трябва да стигне до полуфиналите в надпреварата, за да си гарантира място сред осемте най-добри в Лондон, проби рано опитния французин за 2-0, но представителят на домакините върна брейка в седмия гейм. Въпреки това, Гаске се пропука отново в 12-ия и така Шварцман пое контрола върху събитията на корта. Нов пробив във втория гейм на втория сет се оказа ключов за крайния успех на финалиста от Рим.

За място в четвъртфиналите шестият в основната схема ще играе с испанеца Алехандро Давидович Фокина, който елиминира французина Бенжамен Бонси в два сета. Шварцман може да достигне Финалите в Лондон дори ако не стигне 1/2-финалите, ако нито един измежду Пабло Кареньо Буста, Милош Раонич или Стан Вавринка не спечелят титлата във френската столица. По-рано през деня, Данийл Медведев отстрани Кевин Андерсън след 6-6 в първия сет и 5-2 точки аванс за руснака, след като южноафриканецът се отказа заради травма.

Андерсън надви миналата седмица финалиста от Ю Ес Оупън 2019 на четвъртфиналите във Виена, но подобно на днешния мач, се оттегли преди завършека му заради контузия и срещу бъдещия шампион в австрийската столица Андрей Рубльов. Александър Зверев, Милош Раонич, Алекс де Минор и Адриан Манарино също намериха място сред осминафиналистите в Париж. Зверев ще играе с Манарино в трети кръг, докато съперници на Раонич и Де Минор са съответно Маркос Жирон, който надви изненадващо вчера Матео Беретини, и Медведев.

По-късно тази вечер световният номер 2 и първи в схемата Рафаел Надал открива кампанията си за първа титла на Мастърса в Париж срещу своя сънародник Фелисиано Лопес.