Тревожен рекорд беше регистриран в Русе - с откритите 192 заразени градът и областта се наредиха на четвърто място в страната след София, Пловдив и Варна по брой новооткрити случаи на Ковид-19. Скокът е с почти 50% - само преди денонощие установените носители на заразата в Русенско бяха 132. Този ръст доведе до още един нежелан резултат - за първи път от началото на пандемията активните случаи в областта надхвърлиха 1000 и вече са 1110. Четирима души загубиха живота си - три жени от Русе на 58, 64 и 71 години и мъж на 68 от Лом Черковна.
Заради инфектирани ученици и учители две училища вече преминаха на онлайн обучение - МГ „Баба Тонка“ в Русе и НУ „Петко Р.Славейков“ в Бяла.
Доказано е, че заразата в МГ „Баба Тонка“ се е разпространила след отбелязване на патронния празник на училището на 27 октомври в Арена Русе, където са присъствали всички ученици от гимназията. Няколко дни по-късно много възпитаници се оплакали от главоболие, висока температура и отпадналост, което наложило родителите им да направят тестове за коронавирус.
Във вторник с положителни PCR проби се оказаха учителка и много ученици в ОУ „Любен Каравелов“, но засега няма решение за прехвърляне на занятията в интернет. Заразени деца има още в Националното училище по изкуствата и в Английска гимназия.
186 от новозаразените 192 души са на домашно лечение, останалите шестима са настанени в болница. Най-много нови случаи логично са установени в община Русе - 171. Следват Бяла с 11 заразени, Иваново - 4, Ветово и Сливо поле по 2 и Борово и Ценово по 1.