Наложената от Румъния забрана за влизане в страната без отрицателен PCR тест спуска бариера пред такситата, които карат хора до летището в Букурещ. Причината е, че жълтите коли не попадат в списъка с изключенията, които допускат служители на транспортни фирми и още няколко категории пътуващи да влизат в северната ни съседка без искания от властите медицински документ. Румънските власти разрешават транспортни услуги само с превозни средства, които са над 2,4 тона, т.е. микробуси и автобуси.
Допълнителна пречка е, че за румънската държава такситата по направлението от и до летището в Букурещ не са в категорията за транзитно преминаващи, която не влиза в ограниченията. За транзитно преминаващ там се смятат тези, които влизат в страната през даден пункт и я напускат през границата с друга държава или през летище. А русенските таксита няма как да покрият тези критерии.
Вариантът е шофьорите да предоставят отрицателен PCR тест, който да е валиден за последните 48 часа, но това предполага повтарянето им на всеки два дни, а това означава и големи разходи. 
Преди около 6 месеца, когато ситуацията бе подобна, бе въведена схемата българско такси да вози пътника до границата, след което го поема румънско такси. Другият алтернативен вариант е ползването на влак.