След тригодишно забавяне, днес Съединените щати официално излязоха от Парижкото споразумение за климата. Напускането на сделката беше едно от предизборните обещания на Доналд Тръмп по време на неговата кампания през 2016 г., припомнят световните агенции.

Споразумението цели намаляване на глобалния ръст на температурите под 2 градуса в сравнение с прединдустриалната епоха. То беше подписано през декември 2015 г. на конференцията за климата в Париж от общо 190 държави.

През юни 2017 г. Тръмп обяви, че ще се откаже от сделката.

Предпазни мерки

Заради провали на предишни подобни документи, обаче, в самите условия на Парижкото споразумение беше заложено напускането му да не бъде толкова лесно. Самият преговорен екип на президента Обама държеше на това.

Така нито една държава не можеше да подаде официална молба за оттегляне, докато не изтекат три години от датата на ратификация. Сделката за климата влезе в сила на 4 ноември 2016 г. – 30 дни, след като поне 55 страни, представляващи най-малко 55% от въглеродните емисии в глобален мащаб, я бяха ратифицирали.

Така САЩ уведомиха официално ООН за желанието си да напуснат споразумението през ноември 2019 г. Оттогава трябваше да изтекат 12 месеца и това се случва днес.

Днес – вън, утре – вътре?

Правилата позволяват на Вашингтон да се присъедини повторно към споразумението в бъдещ момент. За това се ангажира и кандидатът на демократите за президент Джо Байдън, в случай, че спечели изборите.

САЩ – най-голямата икономика в света, са отговорни и за около 15% от глобалните вредни емисии. И въпреки „скъсания документ“, още преди три години редица американски щати с прогресивно мнозинство и стотици бизнеси обещаха да продължат да намаляват въглеродните си емисии в опит да компенсират за решението на своето правителство.

А що се отнася до американския пример – досега никоя друга държава в света не е решила да го последва, напускайки Парижката климатична сделка.