Въпреки очакванията за оспорван сблъсък, "Ливърпул" игра впечатляващо и постигна категорична победа с 5:0 при гостуването си на "Аталанта" от третия кръг в група 4 на Шампионска лига. Голямата звезда на "червените" на "Гевис Стейдиъм" в Бергамо бе Диого Жота, който отбеляза първия си хеттрик за клуба.

Шампионите на Англия спечелиха гостуване в Италия за четвърти път в историята си, след три поредни поражения, превръщайки се в едва третия тим, триумфирал в дома на "Аталанта" при участията на отбора в европейските клубни турнири.

Гостите бяха без Фабиньо и Тиаго Алкантара, а макар възстановен от контузия, Жоел Матип бе оставен сред резервите. Затова в центъра на защитата стартираха Джо Гомес и 19-годишният младежки национал на Англия Рийс Уилямс, който дебютира като титуляр в Шампионска лига. Друг младок - Къртис Джоунс, започна в халфовата линия, а Роберто Фирмино бе заменен в стартовата единайсеторка за сметка на Жота.

Португалският национал блесна още в 16-ата минута, когато получи перфектно подаване от Трент Александър-Арнолд и с елегантно копване преодоля вратаря Марко Спортиело за 1:0. 23-годишният нападател се разписа в четвърти пореден двубой за "червените', а в 33-ата минута дори удвои преднината на гостите. Жота овладя страхотен пас зад отбраната на Гомес и с две докосвания прати топката във вратата. Това бе първият му дубъл с екипа на "Ливърпул', който обаче трансформира в хеттрик в 54-ата минута след извеждащ пас на Садио Мане.

Жота вече има 7 попадения в първите си 10 срещи за "Ливърпул", а също така се превърна във втория играч в историята на клуба, който бележи в първите си два мача като титуляр в Шампионска лига, след Роби Кийн през 2008 г.

Преди третото попадение на португалеца, два бързи гола за "Ливърпул" веднага след почивката вкараха Салах и Мане. Египтянинът се разписа за девети път през кампанията във всички турнири след светкавична контраатака и асистенция на Джоунс.

Самият Салах подаде на Мане в 49-ата минута за петото попадение на сенегалеца от началото на сезона.

"Ливърпул" не бе вкарвал пет гола в мач от Шампионска лига, откакто победи "Рома" с 5:2 у дома в първа полуфинална среща през пролетта на 2019 г. "Червените" постигнаха най-изразителния успех за английския тим при гостуване в Италия, както и свой четвърти пореден при визита от груповата фаза на Шампионска лига.

Чрез петатата си последователна победа във всички турнири тимът на Юрген Клоп събра 9 точки на върха в класирането на групата, а в следващия кръг ще може да си осигури класиране за елиминациите, приемайки "Аталанта" на "Анфийлд". Играчите на "богинята" бяха вкарали гол във всеки от предходните си мачове през сезона, но допуснаха трето поражение в девет мача, оставайки с актив от 4 точки, колкото има и "Аякс" след успеха си над "Мидтиланд" с 2:1 в Дания.