Представителният отбор на „Дунав“ има „уникалната“ възможност да тренира веднъж седмично на основния терен на базата в „Здравец“. Всеизвестен факт е, че тя се стопанисва на концесия за 35 години от дружеството „РДС Инвест“ ЕАД, чийто собственик е бившият президент на клуба д-р Симеон Симеонов.
„Достъпът до игрището е силно ограничен. Обикновено тренираме на него по веднъж преди официален мач. Падне ли капчица дъжд, забравете - тогава нямаме право и да поглеждаме към терена“, обясниха пред „Утро“ футболисти, пожелали анонимност.
Изходът в такива случаи били игрищата с изкуствена трева, а в краен случай - Градският стадион, където обаче трябва да се плаща наем.
„Тези изкуствени терени попиляха момчетата. Когато синът ми се върне вкъщи, зад него остава диря от гранулите по игрището. Освен това е доказано, че такива настилки предразполагат към по-чести и сериозни травми“, разкри още родител на един от футболистите.
Преди началото на първенството новото временно ръководство на „Дунав“ обясни, че д-р Симеонов изразил готовност да предостави базата за безплатни тренировки на всички формации, като единственото задължение на клуба щяло да бъде разплащане за нужните за поддръжка консумативи.
Базата е в ръцете му и, както се казва, хлябът и ножът са в него. Практически тя е негова собственост, но тази грижа за основния терен изглежда прекалена и обидна за младите футболисти.
Изниква и едно питане - кой се би навил, примерно, да стане генерален спонсор на ФК „Дунав“, ако е наясно, че подопечният му клуб трябва да плаща за ползване на футболна база, която по документи и по прокламирани пред Общинския съвет уверения трябва да е в пълна услуга на дунавския футбол.