Излезе от печат алманахът „Пулсът на думите“, който публикува наградени стихове, разкази, приказки и есета на отличени участници в националния ученически конкурс за литература и журналистика „Стоян Михайловски“. Изданието, което Общинският детски център за култура и изкуство осъществява с финансиране по програма „Култура“ на Община Русе, включва текстове на носителите на големите, специалните и първите награди в трета възрастова група за последните 10 години. През 2008 г. е издаден първият такъв алманах, в който са поместени наградени произведения от първите два конкурса. След дълга пауза вече е готов и вторият сборник. 
В своя увод доц.д-р Руси Русев, университетски преподавател и дългогодишен председател на журито на конкурса, откроява таланта на много млади автори и възрожденската роля на техните учители и ръководители на клубове, които поощряват желанието на ученици от 1 до 12 клас да обличат мислите и мечтите си в думи. 
Организаторите на конкурса от ОбДЦКИ се надяват алманахът да стане ежегоден и да публикува „най-доброто от най-доброто“ от всеки проведен конкурс - така творбите-призьори от тазгодишното 13-о литературно състезание да бъдат издадени още догодина.