186 легла за лечение на пациенти с Ковид-19 са разкрити до момента в четирите русенски болници, стана ясно вчера от разговор на зам.областния управител Свилен Иванов с директорите на лечебните заведения в Русе и Бяла. От тях 17 са предназначени за интензивни грижи - 12 в болница „Канев“ и 5 в „Медика Русе“. От останалите 169 легла 76 са в „Канев“, 41 в „Медика-Русе“, 36 в Белодробната болница и 16 в беленската болница „Юлия Вревска“.
До края на седмицата ше бъдат разкрити 56 неинтензивни легла - 15 в „Медика Русе“ и 37 в Центъра на палиативни грижи на Комплексния онкологичен център. Другите 4 легла са предвидени за болницата в Бяла. Така общо леглата за пациенти с коронавирус в областта ще станат 242. 
Вече са взети всички необходими мерки за разделяне на потоците в Онкологичния център. За целта пациентите, които имат нужда от палиативни грижи, ще бъдат преместени в бившето Детско отделение на четвъртия етаж в сградата на старата болница в района на „Канев“.
Болница „Канев“ пък е в процес на обособяване на зала за триаж /класификация на пациентите според спешността на случая - б.р./ на партера в Хирургическия блока до Спешно приемно отделение. Така ще бъде изпълнена заповедта на здравния министър Костадин Ангелов до петък всички болнични заведения да имат триажни пунктове.
 В Белодробната болница от много време се мери температурата на всички пациенти преди влизането им за прегледи или хоспитализация. Същото важи и за болница „Юлия Вревска“ в Бяла. Там на всеки пациент се измерва и кислородното насищане и при съмнения за инфекция с коронавирус, се прави бърз тест.
В болница „Медика Русе“ още от месец март има обособени триажни пунктове на двата входа, в които медици разпределят всички пациенти, чиято хоспитализация предстои.