Обръщение към жителите на Мартен разпространи кметът на града Димо Тонев. Позицията му е част от дискусията около новия Общ устройствен план на община Русе, по който Мартен има спорове с индустриалната зона „Тегра“ в бившия КТМ.
В изявлението Тонев категорично се разграничава от „определени политически субекти, които целят само и единствено постигане на политическите си цели“ и призовава съгражданите си да не стават „маша в техните ръце“.
Вместо това кметът настоява за изграждане на пречиствателна станция в „Тегра“ и водите от локалните пречиствателни станции на всички фирми да бъдат заустени в нея. Така те ще бъдат пречистени преди да се заустят в река Дунав. 
Другото му искане е да се поставят мобилни измервателни станции за качеството на въздуха в двата края на индустриалната зона и резултатите от работата им да се отразяват в реално време на електронни табла на сградите на Община Русе, РИОСВ и кметството в Мартен.
„Аз съм убеден, че жителите на град Мартен няма да ги интересува колко фирми работят и с какъв статут са в индустриална зона „Тегра“, ако излязат в двора си и дишат чист въздух и водите на река Дунав са чисти“, обобщава кметът и кани мартенчани „да се обърнем към компетентните държавните и общински институции, за да се реализират тези две така важни предложения“.