Цената на зелето, което в момента е сред най-търсените зеленчуци на пазара, расте с часове. Кьосето, което е предпочитано за направата на кисело зеле, се продава най-скъпо на Кооперативния пазар в Русе. Цената му там варира от 0,80 лв. до 1 лв. за кг.
Вчера сутринта на тържището в „Плодекс“ кьосето се предлагаше по 0,50 лв. за кг, като тази цена се държеше от близо 90 процента от търговците. На места според качеството на зелките можеше да се намери и по 0,40 лв. и 0,60 лв. Само два часа по-късно отново в „Плодекс“ картината бе различна - към обед 80 процента от търговците продаваха зелето по 0,60 лв., а малцина все още държаха цената от 0,50 лв.
Проверка на пазара в Сливо поле показа, че цената там е съизмерима с тази на Кооперативния пазар в Русе. В Сливо поле зелето е по 1 лв. на кг, но ако го вземеш на чувал Ц цената пада на 0,70 лв. Голяма част от стоката изобщо няма цена, тъй като според търговците на пазар е позволена договорка между продавач и купувач. Значение има и количеството, което се купува. Така обявена цена от 1 лв. за кг всъщност може да падне и на 0,80 лв.
Освен на пазара зеле се търгува и край пътя, където стоката е по 0,60 лв. Собственикът сподели, че следи и цените в Русе, като се съобразява с тях. Той прогнозира, че до края на седмицата цената със сигурност ще се повиши и най-ниската ще стане 0,80 лв. за кг.