Над 150 русенски фирми са прекратили дейност и са започнали ликвидация от началото на кризата с Ковид-19, показва проучване на „Утро“. 64 вече са заличени от Търговския регистър, други 94 са в процес на ликвидация. Почти всички са стартирали процеса след 13 март, когато за първи път бе обявено извънредно положение заради пандемията.
Сред тези 150 фирми няма нито едно голямо предприятие, всички ликвидирани са представители на най-дребния бизнес. Като бройка също не впечатляват, особено на фона на всекидневните новини как този или онзи сектор е пред фалит, ако държавата не му помогне. 

На някои тя вече помогна. Както „Утро“ писа, досега налетите в русенски фирми помощи от бюджета са почти 17 млн. лева, а тепърва ще идват и още. Предизборно или не, мерките за подкрепа си вървят, а харчовете на правителството, дори когато не са съвсем смислени, увеличават парите в икономиката. Дали обаче мерките са ефективни, ще стане ясно може би чак догодина, защото практиката показва, че в криза бизнесът стиска зъби до последно и масовото хвърляне на кърпата започва по-късно.
Ако си припомним годините на миналата финансова криза, в САЩ тя гръмна през септември 2008 г., но у нас последиците се усетиха година по-късно. Ударът дойде през 2010-а, когато бяха ликвидирани почти 1300 местни търговци, а пикът бе през 2011 г., когато в небитието се пренесоха 1546 русенски фирми. В сравнение с тези числа сегашните малко над 150 са си съвсем нормални и за период без криза.
Всъщност дали положението ще се подобри или влоши, отново не зависи толкова от нас, колкото от големите европейски икономики, чиито компании са основни клиенти на българските фирми. Ако нещата там тръгнат на оправяне, ще се вдигнем бързо и ние. Но при всички положения ще изкараме една тежка зима, в която ще се борим не само с епидемия, но и с икономическите последствия от нея - по-голяма безработица и намалени доходи на работещите, които както обикновено понасят най-голямата тежест от всяка криза.