Езелдин Бахадер от Египет е новият най-възрастен професионален футболист в света. Бахадер, който на 5 ноември ще навърши 75 години, изигра пълни 90 минути във втори мач и така официално влезе в Книгата с рекордите на Гинес. Той подобри предишното върхово постижение на 73-годишния израелец Исаак Хаик.

Бахадер, който има четири деца и шест внучета, е част от тима на "Шести октомври", който се състезава в египетската трета дивизия. Езелдин дори пропусна дузпа при загубата с 2:3 от "Ел айат" в историческия за него двубой, отредил му незабравимо място в спорта. 

Бившият аматьор вкара за своя тим от дузпа в първия си официален мач през месец март тази година.

Той планираше да изиграе втората си рекордна среща още тогава, но спортните мероприятия в страната бяха спрени заради пандемията от COVID-19.

По думите му неговото присъствие в "Шести октомври" носи приходи от реклами на клуба, както и популярност.

"Мечтая си да подобря собствения си рекорд поне още веднъж, за да затрудня максимално конкуренцията", казва Езелдин Бахадер.

Освен с най-възрастния професионален футболист, Египет може да се похвали и с рекорда за най-възрастен играч с мачове на световни финали. 47-годишният Есам Ел-Хадари вече прекрати кариерата си, но на Мондиал 2018 в Русия, когато бе на 45 години и 161 дни, подобри постижението на колумбиеца Фарид Мондрагон.