Проучването е направено сред над 8 000 души

Изследователи са установили, че животът в близост до зелени площи или квартали е свързан с по-ниски нива на пушене и по-големи шансове за отказване от тютюнопушенето. Изследването, публикувано в списание „Соушъл сайънс енд медисин“, показва, че достъпът до зелени площи е свързан с по-ниски нива на тютюнопушене, съобщава БГНЕС.

„Това изследване е първото, което разглежда връзката между зелените площи в населените райони и поведението на пушачите в Англия“, казва авторът на изследването Лийн Мартин от Университета в Плимут във Великобритания.

„Резултатите подкрепят необходимостта от защита и инвестиране в природни ресурси - както в градските, така и в селските общности - за да се максимизират ползите за общественото здраве“, добави Мартин.

За целта на проучването изследователският екип разглежда отговорите на повече от 8 000 възрастни на въпроси за тяхното здраве, къде живеят и различни други фактори за начина на живот. От анкетираните в проучването малко под една пета (19 процента) се определят като настоящи пушачи, докато почти половината (45 процента) заявяват, че са пушили редовно в даден момент от живота си.

Дори като се вземат предвид други фактори, за които е известно, че влияят на тютюнопушенето, вероятността хората да пушат в момента в райони с високи нива на зелени площи е била с 20 процента по-ниска, отколкото в райони с по-малко зелени площи.

Сред хората, които са пушили в даден момент от живота си, тези, които са живели в по-зелени райони, са успели с до 12 процента по-успешно да откажат цигарите.

Предишни проучвания на същия екип показаха, че възможността да виждате зелени площи от уюта на собствения си дом е свързана с по-нисък глад за алкохол, цигари и нездравословни храни. Те също така показаха, че хората, които посещават природни зони ежеседмично и се чувстват психологически свързани с тях, отчитат по-добро физическо и психическо благосъстояние.

„Ако повече институции подкрепят нашите констатации, природосъобразните интервенции биха могли да помогнат на хората, които се опитват да се откажат от пушенето“, пишат авторите на изследването.