След повече от три часа разисквания и обяснения на експерти общинските съветници отново не стигнаха до единна позиция по отношение на проекта за Общ устройствен план на община Русе. За да се спазят изискванията на здравното министерство за не повече от 30 души в едно помещение, участниците бяха разделени в три зали и контактуваха помежду си чрез видеовръзка, а журналисти не бяха допуснати.
След заседанието кметът Пенчо Милков определи дебатите като полезни, защото всички страни в спора са успели да получат много по-детайлна информация както от софийската фирма, изработила плана, така и от участниците в експертния съвет, одобрил варианта със спорната буферна ивица между зона „Тегра“ и Мартен. За някаква промяна в позициите след всичките разговори обаче на този етап не може да се говори. 
Кметът обяви, че в следващите дни ще проведе още множество разговори за търсене на компромисно решение както с различните групи в общинския съвет, така и със заинтересованите страни - живеещите в Мартен и фирмите, опериращи в Индустриална зона „Тегра“.
„Общественият интерес включва не само правото на хората да дишат чист въздух, но и работните места“, обясни Милков. Той подчерта, че дали едно предприятие се намира в предимно производствена или в чисто производствена зона не определя дали то замърсява околната среда или не. И че тези предприятия, от които най-често се оплакват хората, като например „Монтюпе“/“Линамар“, не са в чисто производствени, а в предимно производствени зони.
Милков изрази увереност, че законовите процедури за изменение на плана са спазени - нещо, за което някои общински съветници изказват съмнения. На същото мнение са и фирмите от зоната, според които внасянето на изменения във вече преминалия през експертен съвет проект за устройствен план, без да има направени никакви предложения, възражения или становища в тази връзка, представлява съществено нарушение на закона.
Надявам се да не се стигне до оспорване на Общия устройствен план, за изработването на който са отишли няколко години. А ако бъде оспорен, това да бъде само в тази му част за буферната ивица, заяви Пенчо Милков.