Директорът на Здравната каса в Русе Калоян Копчев се включи като доброволец в работата на болница „Медика-Русе“.
Това е морален жест на съпричастност. По този начин искаме да дадем пример, защото не само нашата институция, но и студенти по медицина, бъдещи лекари, могат да помагат, когато не се изисква чисто медицинско образование. Ние на практика вършим техническа работа и облекчаваме персонала на болницата, на всички болници, които са затрупани от работа. Смятаме да продължим, докато има нужда и доколкото имаме ресурс, защото и при нас има достатъчно много работа, каза Калоян Копчев.
Редом с него работят и други служители на касата, а две от служебните й коли и персонал от РЗОК са предоставени на РЗИ, за да уведомяват контактни на заразени с коронавирус в цялата област и да им връчват предписания за карантина. 
Бяхме безкрайно приятно изненадани от инициативата, която подеха колегите. Виждате какво става, затова всеки, който е решил да помогне, е винаги добре дошъл. В момента заболеваемостта расте, не сме спирали да работим от половин година, постоянно и непрекъснато приемаме болни със заболяване от Ковид-19 и имаме нужда от подкрепа. Освен чисто медицински дейности, при нас има и много технически проблеми - работата в триажните пунктове, общоболничните грижи, това са т.нар. санитарски грижи, и бихме се радвали на всеки доброволец, каза управителят на „Медика Русе“ д-р Ивелин Йоцов.
В помощ на здравеопазването от сряда като санитари работят и доброволци от младежката и женската организации на ГЕРБ, както и от партийните клубове по интереси. Те са организирани на смени по 7 дни.
Първите екипи работят в „Медика Русе“, следващите ще бъдат насочени в Белодробната болница, има разговори с ръководството на болница „Канев“ и се прави организация за подпомагане на болницата в Бяла
Публична благодарност към всички членове и симпатизанти на ГЕРБ, които вече са се включили в инициативата, и на тези, които са заявили готовност да го направят, изказа депутатът и областен координатор на ПП ГЕРБ Пламен Нунев.