„Левски“, „Лудогорец“ и ЦСКА се разделиха почти едновременно със своите треньори. Георги Тодоров сам подаде оставка, но чехът Павел Върба и Стамен Белчев бяха изритани от „Хювефарма Арена“ и Борисовата градина.
Върба бе представен при подписване на договора си като голяма звезда. Бил толкова добър, че нямало начин да не заведе отбора в групите на Шампионската лига. Останаха само приказките и заканите! Флегматичният чех, който всеки път изглежда така, сякаш току-що е станал от леглото, получи много класни попълнения. Играта на отбора беше лишена от блясък, а някои от „обикновените“ мачове бяха спечелени с голяма мъка.
В Разград такъв филм не върви. Сменят треньора си през сезон - уж все велики специалисти като бразилеца Пауло Ауотори до така уж добре проучения като капацитет Върба.
Георги Тодоров живурка почти през цялата си кариера в школата на „Левски“. Беше нарочен за спасител, а имаше и логика, тъй като никой не искаше да се хване на хорото предвид финансовото положение на „сините“. Защо обаче никой не се запозна с визитката и най-големите му успехи - беше треньор на „Овеч“ /Провадия/ и „Ботев“ /Нови пазар/!
Човек с такава професионална репутация би трябвало да стои по-скромно на земята, но той избра най-лесното - да се подиграва на играчите и да говори, че са слабаци. Така ги мачкаше след всеки мач, сякаш бе Гуардиола, заел се с досада с някакви пълни бездарници.
Стамен Белчев беше провъзгласен за гений, понеже бил добър приятел със Станимир Стоилов и ползвал методиката му. Същият гений като треньор през миналата година на „Арда“ загуби домакински мач срещу клетия „Дунав“. Но пък на „Армията“ го посрещнаха като божество, при това през лятото собственикът на клуба Гриша Ганчев му докара куп нелоши чужденци. С този отбор Белчев не можа да запише победа в 6 мача от първенството на Ефбет Лига, но затова пък успя да пробие по чудо в Лига Европа. Това му е хвалбата. Покрай международните мачове даже смени дрескода - излезе на пистата в Базел с елегантен официален костюм и... с маратонки!
Неговият анализ след всеки двубой съдържаше едно и също: „Да, наистина! Стояхме далеч от противника“.
Върба, Тодоров и Белчев не са виновни, че ръководствата на трите гранда заложиха на тях. Когато ангажираш един човек, трябва да си наясно дали ще ти свърши работа в конкретния момент, с конкретните играчи и в конкретната ситуация. Босовете не го направиха. И ще бъде интересно на кого ще заложат сега, като се има предвид, че явно се облягат повече на емоциите, отколкото на разума.
Спекулациите не закъсняха. Сърбинът Славиша Стоянович щял да се връща в „Левски“. Нали беше, видяхме го.
В „Лудогорец“ се оглеждали за Станимир Стоилов.
В ЦСКА пък заложили първо на сърбина Златомир Загорчич, но сектор „Г“ се надигнал и не искал да го вижда на „Армията“. Един от вариантите бил французинът Беноа Кое, който, забележете, води отбор от френската трета дивизия!
Ясно е, че пак в движение ще бъдат доведени хора с „бляскава“ визитка, големи обещания, усмивки при подписване на договорите и заявки от рода на „Радвам се да работя в най-прочутия български клуб“...
Но защо ли отсега изглежда, че ще получават щедрите си заплати в рамките на няколко месеца и историята ще се повтори с „ново“ начало и поредните изгонени гиганти в бранша?...