Довечера започва третото издание на театралния фестивал, който ще определи новия носител на наградата за млад режисьор на името на големия творец Слави Шкаров. Жури с председател Никола Вандов и членове Ина Шкарова, дъщерята на режисьора, Ивайло Ненов - единият от двамата носители на приза от миналата година, и Косьо Станев, актьорът, играл в постановки на Слави Шкаров, ще определи тазгодишния победител. Той ще бъде излъчен измежду Дамян Тенев, Ованес Торосян и Денислав Янев, чиито спектакли русенската публика ще види от днес до петък. 
Тази вечер на сцената на Голямата зала ще се играе пиесата „Януари“ на Йордан Радичков в режисьорската версия на Дамян Тенев, реализирана с актьори от хасковския театър „Иван Димов“. В четвъртък в камерна зала „Слави Шкаров“ Ованес Торосян ще представи авторския си моноспектакъл „Game over“. В петък отново на голямата сцена ще бъде показан спектакълът „Една крачка до предела“ на Игор Бауерзима в постановка на Денислав Янев с театъра в Търговище. В събота призьорът от 2019 г. Веселин Петров ще покаже своята постановка с русенския театър на „Рожден ден“ на Харолд  Пинтър. 
Билети все още могат да се намерят, но тази година интересът на публиката е огромен, каза вчера на пресконференция директорът на ДТ „Сава Огнянов“ Орлин Дяков. Хората искат да гледат театър, да си върнат нормалния живот - това показват нашите зали, които се пълнят на позволените от мерките за сигурност 50 процента, добави Дяков. Според него театрите не бива да се затварят - и заради публиката, и заради актьорите, тъй като „актьорът ако не работи, той е мъртъв“. 
Много се радвам да работя с актьорите от русенската трупа, които са много талантливи и много различни един от друг - и така успешно влизат в драматургията на Харолд  Пинтър, която е доста опърничава, каза Веселин Петров. Миналата година той спечели приза с постановката „Хляб в джоба“ по Матей Вишниек с трупата на сливенския театър. Интересното е, че в Сливен работех в тяхната камерна зала, която също носи името на Слави Шкаров, сподели съвпадението, което го впечатлява, младият режисьор.
И тримата участници в пресконференцията вчера - театралният директор Орлин Дяков и двамата наградени отминалата година Ивайло Ненов и Веселин Петров, са били актьори и след това преминават към режисьорската професия. Дяков и Ненов обясниха своя преход с това, че не били блестящи актьори и затова потърсили по-стойностна изява в режисирането. За Веселин Петров актьорската игра /от която той не се е отказал/ е микровселена, а на него му се искало да поработи и в макровселената, каквато е режисьорската дейност. За мен това е моята вселена и моето спасение, обясни той, като подчерта, че русенският театрален конкурс е много сериозен форум. 
Този фестивал има бъдеще, той трябва непременно да се развива, като може да стане и международен, каза Ивайло Ненов. Той не скри надеждите си русенският театрален празник да се разшири и да достигне мащаба на някои от реномираните фестивали за театрално изкуство в Румъния, който русенецът добре познава.