Младежи в тоалети от средата на 20 век пресъздадоха обстановката отпреди 80 години, когато на  27 октомври 1940 г. в Русе тържествено е открита Съдебната палата. Възстановката на церемонията в онзи паметен ден, която тогава се е предавала на живо по националното радио, вчера беше гвоздеят на празничната програма на площада.
В ролята на някогашните жители на крайдунавския град влязоха младежи от Общинския младежки дом, ръководени от Мина Маринова. Елегантните им тоалети от епохата бяха осигурени от Русенската опера. Пресъздадено беше присъствието на тогавашният министър на правосъдието Васил Митаков, на главния съдебен инспектор Пенев, а водосветът тогава е бил отслужен от митрополит Михаил. Детско-младежкият хор „Свети Георги Победоносец беше в ролята на Добруджанския хор.
Специален гост на събитието бе кметът Пенчо Милков, който поздрави с празника и.д. председател на Окръжния съд Анета Петкова. Съдия Николинка Чокоева пък връчи наградите на победителите в конкурса за фотография „Съдебната плата през четирите сезона“. В първа възрастова група /5-8 клас/ първото място отиде при Иван Иванов от 6а клас на ОУ „Любен Каравелов“, а втора е седмокласничката от СУ „Васил Левски“ Вивиян Дочева. Във втора възрастова група най-добре се е представила Ева Тодорова от 12 клас на Математическата гимназия, втора стана Маргарита Братанова от 12 клас на Гимназията по туризъм, а трети е Стелиян Милев от 10 клас на Гимназията по речно корабостроене. В тази възрастова група беше дадена и една поощрителна награда - за фотографията „Отива си лятото, идва есента“ на дванайсетокласничката от Математическата Ралица Димитрова.
Пред Съдебната палата бе подредена и изложба за историята на съдебната система след Освобождението на България.