Плановият прием на пациенти и плановите операции във всички болнични заведения в региона са преустановени от вчера до края на ноември със заповед на директора на Регионалната здравна инспекция д-р Маргарита Николова. Причината е в увеличения брой на заразени с Ковид-19 русенци от четвъртък, които по данни на инспекцията надхвърлят 160 човека, като само вчера 14 от всичките 21 с доказан коронавирус са хоспитализирани в трите болници в града.
Заповедта не важи за дейностите, свързани с диагностика и лечение на пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания, а също така и за асистирана репродукция и ражданията.
В болниците няма да се допускат и посещения на външни лица с изключение на свижданията на пациенти в изключително тежки състояния. Забраната не се отнася и за контролните органи от РЗИ при осъществяване на дейността им.
Освен това лечебните заведения в областта ще трябва да определят задължителен брой легла за лечение на пациенти с Ковид-19, които да не са по-малко от 10% от обявените в РЗИ легла за всяка болница и за Комплексния онкологичен център.
„Спирането на плановите операции и на плановия прием става, когато Русе попадне в червената зона. До събота нашата област беше в жълтата зона, но вероятно от завишението на заразените пациенти през последните дни и най-вече от хоспитализирането на голям брой болни от коронавирус русенци д-р Николова е издала в неделя заповедта, с която ние сме длъжни да се съобразим“, каза вчера за „Утро“ собственикът на лечебни заведения „Медика“ доц.д-р Кирил Панайотов. Същото казаха и управителите на Белодробната болница и на Комплексния онкоцентър д-р Светослав Дачев и д-р Камен Кожухаров.