254 талантливи ученици от цялата страна изпратиха свои текстове за участие в 13-ото издание на националния конкурс за литература и журналистика „Стоян Михайловски“. Той се организира от Общинския детски център за култура и изкуство с подкрепата на Община Русе и от тази година в партньорство с общинската фондация „Русе - град на свободния дух“. 
Ученици от Русе, Варна, Разград, София, Пловдив, Шумен, Казанлък, Дряново, Силистра, Кърджали, Хаджидимово и дори от село Арчар са изпратили 305 свои стихотворения, разкази, приказки, есета, репортажи, интервюта, фейлетони и коментари. Журито вече определи кои ще бъдат носителите на тазгодишните награди на името на автора на химна „Върви, народе възродени“. Тази година сред лауреатите има и доста русенски имена. 
По традиция церемонията по награждаването се провежда в навечерието на Деня на народните будители 1 ноември. Предстои до дни организаторите да преценят и да решат дали и кога да се проведе празничното връчване на наградите, което е под въпрос заради динамичното развитие на усложнената от Ковид-19 обстановка.