На фона на ежедневно разрастващите се положителни проби за COVID-19 и затягането на противоепидемичните мерки в страната, депутати в българския парламент продължават да отказват да носят лични предпазни средства по време на заседанията, с което дават лош пример пред обществото, предаде БГНЕС.

Поредният такъв случай е от днес, когато 65-годишният народен представител от „БСП за България“ Росен Малинов демонстративно напусна пленарната зала, несъгласен с настояването да си постави предпазна маска на лицето.

Или да си сложи маската, или да напусна залата – за това го призова председателят Цвета Караянчева, която дори помоли квесторите да осигурят предпазно средство за Малинов, ако той няма такова в себе си. Той обаче стана от мястото си, върна маската на квестора и излезе от пленарната зала.

Случката се разигра и на фона на потвърден случай на COVID-19 в редиците на парламентарната група на левицата. В своя Фейсбук профил социалистът Драгомир Стойнев късно снощи съобщи, че е дал две положителни проби – от бърз и PCR тест, както и че незабавно е информирал ръководството на законодателния орган и своите колеги.

По-рано в днешното заседание пък депутатът от „Обединени патриоти“ Петър Петров постави въпроса от трибуната за промени в правилата за работа на парламента, за да не се допусне разпространение на инфекцията.