Министърът на вътрешните работи и вицепремиер на Обединените арабски емирства (ОАЕ) Шейх Саиф Бин Зайед ал Нахаян се ваксинира и пусна снимки от процедурата, предаде Gulf News. Последваха го мнозина други министри, включително министърът на външните работи Абдула Бин Зайед ал Нахаян и министърът на културата Ноура Бинт Мохамед ал Кааби. Шейх Саиф Бин Зайед ал Нахаян благодари на медицинските лица и пожела здраве на всички.

Миналия месец ОАЕ разрешиха употреба на ваксина срещу Ковид-19 за работниците на първа линия, съобщи здравният министър на ОАЕ Абдул Рахман ал Оваис, предаде Gulf news. 

Министърът на здравеопазването на Обединените Арабски емирства Абдул Рахман Ал Оваис заяви, че резултатите от проучванията по време на заключителния трети етап от клиничните изпитания показват, че ваксината е ефективна и провокира силен имунен отговор, генерирайки антитела срещу вируса.

„Безопасността на ваксината е тествана и резултатите показват, че тя е безопасна за употреба“, добави министърът по време на брифинг за пресата.

Д-р Навал Ал-Кааби, председател на Националния клиничен комитет за коронавирус и главен изследовател на третата фаза на клиничните изпитания за борба с COVID-19, говори подробно за ваксината на брифинга.

Тя каза, че 31 000 души от 125 страни са участвали в клиничните изпитвания за ваксината за период от шест седмици, но и че ваксината е изпробвана успешно върху 1000 доброволци, страдащи от хронични заболявания.

„Предварителните резултати са обнадеждаващи, но проучванията ще продължат. Страничните ефекти са прости и според очакванията, както всяка друга ваксина. Няма съобщения за опасни странични ефекти или симптоми “, каза Ал Кааби. Ваксината е тествана върху 1000 доброволци, страдащи от хронични заболявания и не са възникнали усложнения.