Близо три часа продължи обсъждането на точката в дневния ред на Общинския съвет за Общия устройствен план /ОУП/ на общината. Всичко започна още сутринта, когато съветниците гласуваха от втора тя да бъде преместена след близо две трети от темите и да бъде разглеждана след обедната почивка. Така в два следобед започнаха изказванията. 
Още в началото зам.-кметът Магдалина Илиева предложи да бъде променен абзац в ОУП, който да предвиди, че планът „подлежи на обжалване в 30-дневен срок пред Административния съд в Русе“. Асен Даскалов от ВМРО предложи гласуването да бъде отложено, за да се внесе по-голяма яснота и да се разсеят всички съмнения, предизвикани от внесени жалби и сигнали от екологични сдружения и от предприемачи. 
Кметът Пенчо Милков показа един солиден класьор с дебелина около 6-7 сантиметра, като поясни, че има още един такъв - това е документацията по ОУП, и изрази подозрение, че съветниците не са чели целия текст. Това предизвика почти всички изказващи се след него да отхвърлят тези подозрения. 
Изказванията основно съдържаха въпроси, свързани с определените в единия от разделите на плана зони на територията на бившия КТМ като „предимно производствени“ и „чисто производствени“. Кметът увери, че това определяне се съобразява най-вече с това вредни производства да не се допускат в зоната непосредствено до жилищата на хората от Мартен. Кметът на Мартен Димо Тонев също поиска да се спазват всички хигиенни изсквания.
Трима от уважаваните русенски архитекти - Силвия Алексиева, Ралица Панайотова и Венцислав Илиев, които са членове на разширения експертен съвет по ОУП, увериха, че няма разминавания между одобрения и подписания от тях план и този, който е раздаден на съветниците. Такива подозрения изказа Елеонора Николова, председател на комисията по законност, ред и сигурност, която съобщи и че 28 индустриалци с бизнес в зона, определена като предимно производствена, негодуват срещу нанесените според тях в последния момент корекции. Този дебат трябва да продължи, настоя Николова. Съмнения за внесени нерегламентирани поправки изразиха Алисе Муртезова и Наталия Кръстева от ГЕРБ, а Бедрос Пехливанян също поиска гласуването на точката да бъде отложено. 
След пространните дебати, след които останаха подозренията и неяснотите по темата, бе гласувано предложението на Асен Даскалов за отлагане на гласуването - то получи 26 гласа „За“ и 18 „Против“. Веднага след това кметът Пенчо Милков обяви, че свиква на 29 октомври от 13.30 ч среща на разширения експертен съвет, председателите на групите в Общинския съвет, проектантите на ОУП, за да обсъдят плана отново. След това предстои той да бъде гласуван, като сроковете за представянето му в Министерството на регионалното развитие изтичат в края на годината.