С плакати „МВР винаги е било и ща бъда на първа линия“, „МВР също работи по време на пандемия“ и „Ние също заслужаваме достойно заплащане“ полицаи, пожарникари и служители от тел.112 в Русе излязоха на мълчалив протест вчера в 18 часа пред сградата на  общината и областната управа, организиран от Синдикалната федерацията на служителите в МВР /СФСМВР/. Те настояват за увеличение на заплатите и твърдят, че до момента няма реални преговори с ръководството на вътрешното министерство.
„Днешният протест е във връзка с постановление на Министерския съвет от 31 август, според което заплатите на 34 държавни администрации бяха вдигнати с около 30%, а при нас няма промяна, макар че от седем месеца и ние сме на първа линия в борбата с коронавируса“, каза председателят на синдикално дружество 206 към СФСМВР Иван Димитров.
„Нашите очаквания са от страна на МВР да бъде проявена толерантност и да седнем на масата за преговори за по-достойно заплащане“, допълни председателят на синдикалното дружество на полицаите Венелин Шопов. Той обясни, че пожарникарите нямат никакви награди за участие в борбата с Ковид-19 и това е довело до напрежение между наградени полицаи и хора с жълти каски, което не е в интерес на вътрешното министерството. Затова Шопов смята, че преговорите с ръководството на МВР са неизбежни, но на практика има отказ от разговор. „През всичките месеци по време на пандемията полицаите са мобилизирани и има колеги, които от пет-шест месеца не са почивали и като няма и допълнително заплащане, те са демобилизирани и това се отразява на пряката им работа“, каза още синдикалистът. И допълни, че за 10 години заплатите в полицията са повишени от 670 лева до 900, което е крайно демотивиращо.
„Тук съм от името на служителите на тел.112 да подкрепя колегите от МВР и да заявя, че от март до май обажданията на гражданите бяха пет пъти повече, но не само, че не ни увеличиха заплатите, а дори ни намалиха отпуските от 40 на 20 дни, колкото почива една чистачка“, посочи председателят на синдикално дружество 195 към СФСМВР Димка Банчева.
Ако до 8 ноември, когато е професионалният празник на МВР, не се стигне до преговори, синдикалната федерация ще обяви национален протест, обяви пред всички Венелин Шопов.