С лозунги и викове “Искам да дишам” и оставка, неколцина граждани излязоха на протест пред здравното министерство тази сутрин, предаде БГНЕС.

Хората се обявиха срещу новата заповед на министър проф. Костадин Ангелов за носенето на маски на открито.

Жена с мегафон заяви, че няма да си сложи маска на открито както на себе си, така и на членовете от семейството си. Тя каза, че не вярва на крадци и лъжци и им иска оставката. Според нея маската спира притока на кислород до мозъка и това убива органите ни.

Протестиращите изгоряха и няколко маски пред сградата и казаха, че вирусът са управляващите. Недоволните дадоха ден на здравния министър да отмени, по техни думи, абсурдната заповед.

Според Настимир Ананиев, заповедта на министъра е незаконна и е написана с цел да се забранят антиправителствените протести, продължаващи над 100 дни.

“Маската от нищо не може да ни предпази, може да предпази здравите от болните, които обаче трябва да си стоят у дома. Да не говорим, че са много вредни, те са развъдници на микроби”, заяви Калина Александрова. Тя не може да си обясни защо са се уплашили толкова хората, но го отдава на пропагандата от месеци и престъпното поведение от страна на правителството, което не се интересува от психическото здраве на хората. Александрова не вярва, че тази мярка ще намали с 30% броя на заразените и каза, ще трябва да се пазят здравите от болните, а не здравите от здравите.

Попитана дали не се страхува от глобата, тя каза, че няма причина затова. “Няма какво да се притеснявам аз, те да се притесняват, че лъжат хората. В момента се използва една страшна дума – пандемия, която означава не брой на заболели в дадена страна, а разпространение на заболяването в много страни”, коментира тя.

Александрова попита защо не се говори за другите заболявания, от които умират много повече хора. Тя поиска реални решения.