По-строга регулация и ефективна система, която да следи химикалите във въздуха - това предложи съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов, който вчера даде брифинг по една от най-болните теми в Русе пред сградата на Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/.
„Русе е прекрасно място за инвестиции и трябва да остане такова, но не може това да се случва на цената на живота на хората“, подчерта Христо Иванов, който бе подкрепен от русенски съмишленици, протестиращи с плакати за чист въздух пред сградата на РИОСВ.
„Доколкото разбирам, един от вечните заподозрени е „Монтюпе“. Нужна е по-строга регулация на подобни предприятия, Общината трябва да монтира датчици, които да измерват вредните химикали във въздуха и да се следи за спазването на нормата, не да спорим на кой кога му миришело“, каза Христо Иванов.
Той влезе и в задочен спор с екоминистъра Емил Димитров-Ревизоро, който в неделя заяви пред една от големите национални телевизии, че въздухът, включително в Русе, е замирисал предизборно.
„Искам да кажа на екоминистъра Ревизоро от тук, от Русе, че това управление ще им изяде главата. То се превърна в шампион по наглост“, обърна се към медиите Иванов. 
За законодателна промяна, която да наложи по-строги норми срещу замърсяването на въздуха се обяви председателят на партията в Русе Йоана Терзиева.
„Няма закон, който забранява на Общината и РИОСВ да монтират датчици, които да проследят миризмите. Гражданите ще изгубят вяра в институцията, ако този проблем остане нерешен“, допълни Христо Иванов.
„Разговарял съм със студенти и преподаватели от Русенския университет, които имат готовност да направят безвъзмездно такава мрежа от датчици, които да проследят миризмите по вятъра, но им липсват средства. Нужни са около 60 000 лева за закупуване на самите датчици“, включи се гражданският активист Иван Белчев. Според него темата ще бъде обсъдена в общинската екокомисия следващата седмица.