Домакинският фаул с пропадане на мача в Русе за купата на Аматьорската лига между „Дунав“ и „Черноломец“ /Попово/ заради проблематичното осветление на Градския стадион в Русе ни провокира да проявим интерес какво става с подадения граждански сигнал до Специализираната прокуратура за груби нарушения по ремонта на стадиона от фирма „Тарктур“. Тази фирма бе предпочетена от държавата като победител в обявената обществена поръчка за основен ремонт на съоръжението /терен, поливна система, осветление/ на стойност 997 446 лева.
Оказва се, че изпълнението на строителите е перфектно и прокурор Борисова издава на 20 август постановление за „прекратяване на наказателно производство по описа на Специализирана прокуратура /София/“. С една дума - няма никакви основания да се търси нечия отговорност. 
Да припомним, че Общината в Русе подписва на 4 май 2017 година констативен протокол за приемане на целия строеж. След въвеждане на обекта в експлоатация на 31 юли 2017 година същата общинска власт сигнализира  спортното министерство /възложител на ремонта/ за дефекти по изграденото съоръжение. Прави го 4 пъти. Съставени са и констативни протоколи, одобрени от кмета Пламен Стоилов. В тях се алармира, че „Тарктур“ има задължения да оправи бакиите си по силата на 7-годишна гаранция.
От фирмата отговарят, че работата била изпълнена точка по точка по задание, спуснато от Общината. Ако в него имало фаулове, то не били грижа на „Тарктур“. Управителят на фирмата Христо Станков дори развива тезата, че гаранцията в частта с често заблатяващия се футболен терен отпада, тъй като други работници се захванали да оправят на своя глава проблематичен участък от игрището /изкоп, полагане на отводнителна тръба, насипване на чакъл и пясък/. Тези „други“ са общинското предприятие „Спортни имоти“. 
Но нали помните - резилът продължи с мач срещу „Славия“, който бе отложен заради паднал дъжд и блеснал като езеро терен. След двубоя пък, буквално след неговия край, гръмна едно от таблата по електрическото захранване. 
„Тези табла са самоделки, правени в някой гараж“, коментираха тогава електричари.
След месеци на хъката-мъката бе поръчано и направено ново табло - но не с парите на „Тарктур“. Има-няма, доколкото разбрахме, струвало някакви си към 40 000 лева. Вероятно и почти сигурно платено пак от Общината.
А за вчера знаете - мачът „Дунав“-“Черноломец“ трябваше да се играе в Русе, но бе пратен в Разград. Причината бе до болка позната - електрическото осветление дава пак фира. 
Това е положението. Виновни няма, всички е точно и ремонтът е направен по ноти. И дадените от джоба на данъкоплатците 997 446 лева са изразходвани напълно правилно.