Отрицателен е и тестът за коронавирус на президента Румен Радев, направен след завръщането му от Талин. А премиерът Борисов разпореди на службите да установят кои са “доброжелателите”, за които президентът говори на летището във вторник вечерта.

По-рано от прессекретариата на държавния глава съобщиха, че отрицателният резултат от теста е потвърден от Националната референтна лаборатория.

Това е вторият отрицателен тест за коронавирус на държавния глава в рамките на два поредни дни и трети в рамките на седмица.

“Искам да благодаря на моите доброжелатели в България, които дълбоко загрижени за моето здраве, за здравето на моите колеги президенти, за моите международни изяви, побързаха да представят своята версия за контакт с COVID-19. Това е пример за активно мероприятие и противно на спекулациите нито аз, нито някой от моята делегация, нито пък журналистите, които придружаваха, са били поставени под карантина в Естония”, заяви Радев при завръщането си в София след преждевременно прекратеното посещение в Талин, където прие председателството на инициативата “Три морета”.

По време на днешното правителствено заседание премиерът Борисов коментира темата.

“Абсолютно всичко, което България трябваше да направи от страна на правителството е направено, така че не мога да приема каквато и да е критика, че не подкрепяме инициативата „Три морета“, каза премиерът и добави: “Подготвихме абсолютно всичко необходимо за посещението на президента Радев в Естония и за домакинството на България в инициатива догодина. Нещо повече – на този ден, когато президентът Радев беше в Естония, по телефона се обади заместник-държавният секретар Кийт Крач, който още веднъж благодари и още веднъж потвърдихме пълното съдействие и ангажираност на България в тази инициатива“, заяви още Борисов.

„Възложих на ДАНС и ДАР да проверят кои са тези „доброжелатели“, които искат да елиминират действията на правителството и на президента и да попречат на нещо, което е толкова важно за България“, изтъкна Борисов и продължи: „Ако някой е подценил темата с карантината, не е наш проблем“.