Предстоят най-тежките месеци от началото на кризата, твърди д-р Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация. Според проф. Нели Корсун, завеждащ Националната референтна лаборатория, грип и остри респираторни заболявания към Националния център по заразни и паразитни болести PCR не трябва да се прави веднага след контакта на даден човек с предполагаемо болен или с потвърден случай на SARS-CoV-2. Проф. Емил Воденичаров, ръководител на катедра "Хигиена" на Медицинския университет в София заявява, че последните данни сочат, че коронавирусът може да се задържи до 28 дни върху маската.

"Здравната ни система е изправена пред предизвикателство, това е така в цял свят. За съжаление, нашата система е най-неподготвена в сравнение с държавите от Европейския съюз. Предстои да видим най-тежките месеци и периоди от началото на кризата в България". Това заяви в студиото на "Здравей, България" по Нова телевизия д-р Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация.

Според него големият проблем в здравеопазването е при пациентите с хронични проблеми.

"От всички смъртни случаи в България почти няма загинал без хронично заболяване. Същите тези хора имат нужда да получават ежемесечно своите лекарства. Нашата система ги принуждава да ходят от лекар на лекар за протоколи и рецепти", добави Хасърджиев и посочи, че електронната рецепта и електронните протоколи не са достатъчни.

Относно задължителното носене на маски, д-р Хасърджиев призова предпазните средства да се използват от всички.

"Те пазят самия човек, който ги носи, но и околните. Предстоят тежки месеци и е необходимо всеки от нас да поеме своята отговорност", заяви още той.

 

Заразяването на открито е по-малко вероятно, отколкото в затворени помещения

"Заразяването на открито е по-малко вероятно, отколкото в затворени помещения, но дори на открито човек може да се намира в контакт с други хора при дистанция по-малка от метър и половина и тогава е възможно заразяване, ако не се носят маски и не се спазва дистанция и това оправдава и необходимостта от носене на маски на открито", каза за БНР проф. Нели Корсун, завеждащ Националната референтна лаборатория, грип и остри респираторни заболявания към Националния център по заразни и паразитни болести.

Според проф. Корсун би трябвало да се носят маски и по време на спортни състезания и да се спазва физическа дистанция от метър, метър и половина. Около 5% процента могат да излъчват инфекционен вирус по-продължително време.

"PCR не трябва да се прави веднага след контакта на даден човек с предполагаемо болен или с потвърден случай на SARS-CoV-2. Вероятността да даде положителен резултат е на третия-четвъртия ден след контакта, когато е минало достатъчно време да се размножи вирусът и да се докаже с PCR", изтъкна проф. Нели Корсун.

Човек, който е бил в контакт с потвърден случай, трябва да се самоизолира в продължение на 10 дни, да наблюдава своите симптоми и да бъде във връзка със своя лекуващ лекар.

Специфичен симптом за коронавируса е загубата на обоняние, подчерта специалистът.

"Симптомите на различните респираторни инфекции са много близки, припокриващи се. Например общите симптоми на Covid-19 и на грип са повишена температура, суха кашлица, при по-тежки случаи ускорено и затруднено дишане или задух, възпалено гърло, мускулни болки, отпадналост, диария понякога, най-често при децата, но съществуват и различия, които не са абсолютни, но могат да ориентират лекарите".

Последните данни сочат, че коронавирусът може да се задържи до 28 дни върху маската. Това обаче не означава, че за толкова дни той ще бъде опасен, каза в "Тази сутрин" по bTV проф. Емил Воденичаров, ръководител на катедра "Хигиена" на Медицинския университет в София.

"Вирусът трябва да живее в жив организъм и заразоносителството може да бъде до една седмица, ако се пипне замърсена маска", обясни той.

Вирусът доказано се задържа 28 дни и върху банкнотите и парапети. Най-малко се задържа върху метални части, както и сребърни или златни бижута.

"В около 85% от случаите се заразяваме от замърсени ръце. Другото е, чрез неспазването на социалната дистанция и въздушно-капковия път", каза още проф. Воденичаров.

По думите му дезинфектантът трябва да се използва там, където няма възможност да се използва сапун.

Той посъветва да не се използват хавлиени кърпи, когато бършем ръцете си, особено в обществените заведения.

"Хавлиената кърпа задържа влага и там продължителността на вируса е до 21 дни", поясни проф. Емил Воденичаров.

Той каза още, че е добре работодателите да редуцират броя на хората в офиса.