След няколко дни ще настъпи сериозен хаос по отношение на коронавируса в България. Причината е, че държавата няма програма за действие, а се реагира на парче, заяви вчера в Русе вицепрезидентът Илияна Йотова, която бе в града като патрон на честването на 90-ата годишнина на писатиля Антон Дончев, но имаше и друга програма. Част от нея бе посещение в ОУ „Никола Обретенов“, където Йотова направи изявлението.
„Независимо от много сериозните призиви на специалистите да се направи единна система, това все още не става. Само с консултации няма как да се случи новата програма. Ако започнат да се затварят институции, училища, университети, ще изпаднем пак в ситуацията от пролетта, когато имаше наистина много тежки резултати върху финансите и икономиката на страната“, заяви вицепрезидентът.
Според Йотова трябва да се състави национален план както по санитарно-здравните въпроси, така и да има нови, още по-сериозни мерки в две направления.
„Едното е за защита на българската икономика, тъй като 60 на 40 даде някакъв резултат, но това не може да бъде превантивна мярка за следваща ситуация, която може да бъде още по-тежка. Нужни са и специални мерки за най-уязвимите хора“, каза тя.
Емоционална бе срещата на Йотова с доставчиците на социални услуги в общината и с готвачите от социалната трапезария, които от 16 март приготвят топла храна за 250 нуждаещи се русенци.
„Това е уникална услуга, отделяме от бюджета си и осигуряваме автомобили за да подпомагаме хората в крайна нужда“, обясни кметът Пенчо Милков и разказа как е овладян взрива от коронавирус в дом „Възраждане“ през лятото.
„Все повече хора ще имат нужда от социално подпомагане. Трябва наистина много кураж“, отвърна гостенката.
„Истина е, че в епидемичната обстановка социалните работници са натоварени, тъй като броят на нуждаещи се увеличава. Към тях няма внимание, няма и обществена признателност, те са бойците на тихия фронт“, описа ситуацията директорът на „Хуманитарни дейност“ в Общинта Катя Петрова и разказа трогателната история, с която службите са се сблъскали по време на първата вълна от коронавируса. Тогава син дал телефонния номер на майка си с апел за помощ. Жената се страхувала, че ще загуби работата си със затягането на противоепидемичните мерки, а живеела на прага на бедността с трите си деца. Социалните работници й помогнали да си намери квартира и й осигурили нормални условия за живот.
„В краят на деня ние се радваме, че някой е свършил добре работата си, но не се питаме, какво му е костравало да я свърши. Трябва да се направи някакъв механизъм да се увеличат заплатите на тези хора, защото никой няма да остане в старческите домове. Там е най-тежко“, посочи Илияна Йотова.